Probleme în paradis: ”Războinicii tik-tok” au început să îl enerveze pe Putin

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Jurnaliştii ruşi au aflat că preşedintele rus Vladimir Putin este iritat de prezenţa prea activă în spațiul media a luptătorilor lui Kadîrov. 

Deși la început Kremlinului îi plăceau acțiunile trupelor lui Kadîrov în Ucraina, se pare că liderul rus este tot mai enervat de kadîroviți, pe fondul eşecurilor de pe câmpul de luptă.

Potrivit jurnaliștilor de la fostul site independent Meduza, lui Putin i-au plăcut activitățile unităților subordonate liderului cecen Ramzan Kadîrov și le-a lăudat public pentru curajul lor. Președintele rus chiar i-a înmânat cel mai înalt premiu de stat, „Eroul Rusiei”, vărului lui Kadîrov, deputatul din Duma de Stat rusă Adam Delimkhanov.

Cu toate acestea, sursele jurnaliștilor susțin că Putin și-a exprimat recent nemulțumirea față de Kadîrov și activitatea în media a unităților sale, care se datorează parțial fondului informativ general al eșecurilor și înfrângerilor forțelor de ocupație ruse.

Serviciile lui Putin au pus gaz pe foc

Această nemulțumire față de Putin este alimentată și de reprezentanții armatei ruse și de conducerea serviciilor secrete. 

Armata rusă este iritată de faptul că trupele lui „Kadîrov” nu au excelat în luptă, dar în mass-media promovează imaginea unor luptători aparent mai curajoși și mai pricepuți, în comparație cu alte unități ale armatei ruse.

Serviciile ruse de informații se tem că oamenii lui Kadîrov se comportă pe câmpul de luptă prea agresiv și acționează de multe ori autonom.

Totuși, un reprezentant al centrului pentru drepturile omului „Memorial”, interzis în Rusia, Oleg Orlov, explică că Kadîrov are o poziție specială în sistemul vertical de putere al Rusiei. Are voie să spună și să facă mai mult decât alți oficiali și politicieni ruși de rangul său.

De aceea, Kadyrov a îndrăznit să-l critice public pe șeful delegației ruse la discuțiile din Ucraina, Volodimir Medinski, pentru declarația sa privind retragerea trupelor rusești la Kiev și Cernihiv. În plus, liderul cecen își poate permite dispute publice cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acuzându-l de „lipsă de patriotism”.

”Ca orice dictator, Putin trebuie să se bazeze pe cineva. Principalul său sprijin sunt forțele de securitate sub diverse forme. Și, ca orice dictator, Putin are nevoie de un sistem de control și echilibru în cadrul acestei componente de putere. Kadyrov este unul dintre cărți. pe puntea lui Putin, este avantajos pentru Putin să aibă o altă agenție de aplicare a legii care se opune multor alte forțe de securitate.

Întreaga participare a cecenilor la război și influența lor asupra cursului ostilităților este disproporționată față de atenția acordată acesteia în mass-media. Și o face în mod conștient. Acesta este un PR uriaș! În acest sens, campania sa de PR este de succes - a câștigat-o.”

Cine sunt kadîroviții

Atitudinea comandamentului militar rus față de „kadîroviți” diferă de atitudinea față de locuitorii din Cecenia, mobilizați forțat.

Kadîroviții filmează în mare parte pentru videoclipuri de PR, în spatele frontului și în zone care nu necesită luptă directă. Kadîroviții se aflau în al doilea eșalon al ofensivei trupelor ruse. Au fost implicați în percheziții de locuințe și „au oprit unitățile rușilor care se retrăgeau”. În toate acestea, oamenii din Cecenia au propriul stil: cruzime și ignorarea „regulilor războiului”.

În acest timp, cecenii mobilizați forțat sunt aruncați în zonele cele mai fierbinți, să acopere spatele sau să curețe sectoarele de forțe inamice, misiuni care sunt extrem de periculoase. 

Kadîroviții sunt angajații Ministerului Afacerilor Interne din Cecenia și ai Gărzii Naționale Republicane. Ei sunt controlați personal de Ramzan Kadyrov. Numărul total de kadîroviți din republică ajunge la 16-18 mii de oameni, scrie publicația citată

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel