Gaz pe foc: Comisia ar dori să declare starea de urgență. Gazprom a găsit vinovații: ”Sancțiunile provoacă haos”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Nord Stream 1 / foto, Gazprom
Nord Stream 1 / foto, Gazprom

Prețul gazului a crescut pe bursă cu aproape 30%, după anunțul suspendării, pe termen nelimitat, livrărilor de gaze, scrie BBC.

Conducta Nord Stream 1 trebuia să se redeschidă sâmbătă, după ce a fost închisă timp de trei zile, dar Moscova prelungește sistarea gazelor pentru Europa.

Comisia Europeană propune introducerea de noi soluții juridice care să îi dea autoritatea de a declara starea de urgență în Uniunea Europeană. 

În esență, aceasta este măsura cheie a proiectelor de soluții juridice pe care jurnaliștii din Financial Times au avut ocazia să le vadă.

Intenția administrației de la Bruxelles este de a obține puteri intervenționiste fără precedent, adică dreptul de a impune statelor membre o anumită soluție direct de la centru.

Nord Stream a înghețat

Kremlinul a declarat luni că sancțiunile occidentale au fost de vină pentru oprirea completă a gazoductului Nord Stream 1 dintre Rusia și Germania, relatează și Reuters.

Europa a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu gaz pentru a șantaja țările europene din cauza conflictului din Ucraina, dar Moscova neagă.

Într-o conferință de presă telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sancțiunile „provoacă haos” în ceea ce privește lucrările de întreținere a conductei și a respins afirmațiile că Rusia a întrerupt livrările către Europa ca o mișcare politică.

Gazprom a oprit complet furnizarea de gaz prin conductă, după ce a declarat că a detectat o scurgere de ulei în timpul lucrărilor de întreținere săptămâna trecută.

Kremlinul spune că sancțiunile perturbă capacitatea Siemens Energy (ENR1n.DE) , care furnizează și deservește echipamente pentru conductă, de a ajuta la repararea unei scurgeri de ulei de motor la stația de compresoare Portovaya a conductei.

„Problemele cu aprovizionarea cu gaze au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre de statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie”, a declarat luni Peskov.

„Nu există alte motive care să ducă la probleme cu proviziile”, a adăugat el.

Peskov a spus că dacă sancțiunile ar fi ridicate, lucrările de reparații ar putea fi finalizate cu ușurință și fluxurile de gaze ar putea fi reluate.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel