Pentagon: Rusia, RETRAGERE masivă din Cernobîl. ”Nu vă pot spune că au plecat cu toții”. CORIDOR la Mariupol

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 31 Martie 2022, 10:04 | Categorie: Politică

Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării.

Forțele ucrainene se pregătesc să respingă noi atacuri ruse în estul țării, în condițiile în care Moscova își consolidează trupele în această zonă după ce a suferit eșecuri în apropierea Kievului, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

Forțele ruse au început să se retragă din Zona de Excludere de la Cernobîl, a declarat miercuri un oficial american al apărării.

„Cernobîl este o zonă în care încep să-și repoziționeze o parte dintre trupele lor. Pleacă, se îndepărtează de instalația de la Cernobîl și se mută în Belarus”, a spus oficialul american.

„Noi credem că pleacă, dar nu vă pot spune dacă au plecat toți militarii”.

Rezistența fermă a forțelor ucrainene a împiedicat Rusia să captureze vreun oraș important, inclusiv Kievul.

Manevrele Rusiei

În cadrul discuțiilor de pace din această săptămână de la Istanbul, Rusia a declarat că va reduce operațiunile din apropierea Kievului și a orașului Cernihiv din nordul țării pentru a consolida încrederea.

Dar Ucraina și aliații săi occidentali, inclusiv Statele Unite, au apreciat că promisiunea Rusiei este o manevră menită să îi limiteze pierderile și pentru a pregăti alte atacuri.

Într-un discurs video de dimineață, Zelenski s-a referit la mișcările trupelor rusești care se îndepărtează de Kiev și Cernihiv și a spus că nu este vorba de o retragere, ci mai degrabă de "consecința muncii apărătorilor noștri".

Rezistența din Donbas - coridor umanitar în Mariupol

Zelenski a adăugat că Ucraina asistă la "o acumulare de forțe rusești pentru noi lovituri în Donbas și ne pregătim pentru asta".

Regiunea Donbas cuprinde două autoproclamate republici populare pe care Rusia spune că ajută să le elibereze de sub controlul ucrainean.

Donețk include orașul port asediat Mariupol, care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte și bombardamente din timpul războiului și unde aproximativ 170.000 de persoane sunt blocate, cu alimente și apă puține.

Forțele ruse au cucerit jumătate din orașul-port strategic, a declarat miercuri un consilier al lui Zelenski. Ministerul rus al Apărării a declarat că este pregătit să respecte joi o încetare a focului în Mariupol, au relatat agențiile de presă rusești.

Ministerul rus al Apărării a anunțat o încetare a focului în Mariupol pentru a permite locuitorilor să evacueze orașul asediat.

Un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporizhzhia, via portul Berdiansk, controlat de Rusia, va fi deschis începând de astăzi de la ora 10.00 (7.00 GMT), a precizat ministerul.

Operațiunea de evacuare se va desfășura cu ”participarea directă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii", se arată într-un comunicat al ministerului rus.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite