Parchetul General a publicat rechizitoriul din dosarul Revoluţiei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989 arată rechizitoriul din dosarul Revoluţiei, publicat astăzi de Parchetul General pe pagina sa de internet, arată Rador.

Procurorii Parchetului General, după ce au analizat probele din dosarul "Revoluţiei", au concluzionat că "nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989", adăugând că prezenţa acestora nu a fost probată în niciunul dintre "miile de dosare" instrumentate în timp.

"Prin coroborare cu celelalte probe ale dosarului, concluzia este aceeaşi. După 22 decembrie 1989 - orele 16,00, focul fratricid a cauzat survenirea de decese şi răniri. Nu există probe apte să demonstreze că în intervalul 22-30 decembrie 1989 au existat terorişti sau orice altă forţă care să desfăşoare acţiuni ostile revoluţiei şi revoluţionarilor. Analiza tuturor declaraţiilor martorilor şi persoanelor vătămate (mii de declaraţii) referitoare la intervalul 22-30 decembrie 1989 relevă că mulţi dintre cei audiaţi (militari şi civili) au relatat că în acest interval de timp au luptat, sub o formă sau alta, cu 'teroriştii'. Cu toate acestea, analiza în mod logic şi loial a întregului probator al dosarului relevă că, sub imperiul psihozei securist-teroriste, aceste persoane au apreciat în mod viciat situaţiile concrete în care s-au aflat. Realitatea este că nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989", se precizează în rechizitoriul trimis instanţei.

Potrivit documentului, mulţi dintre cei audiaţi, militari şi civili, au relatat că din 22 până pe 30 decembrie 1989 au luptat sub o formă sau alta cu teroriştii, însă realitatea este că nu există probe relevante ale existenţei lor.

Anchetatorii arată că, pentru edificarea asupra stării de fapt din intervalul 22-30 decembrie 1989, a fost administrată ca probă inclusiv sinteza aspectelor rezultate din anchetele efectuate de parchetele militare, în perioada 1990-1994, în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, întocmită de Secţia Parchetelor Militare.

La începutul lunii, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a anunţat retrimiterea la Instanţa Supremă a dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Iniţial, dosarul a fost trimis la Instanţa Supremă în aprilie 2019, însă judecătorii l-au restituit la Parchetul Militar pentru remedierea mai multor probleme din rechizitoriu.

„Revoluţia română din decembrie 1989 reprezintă un moment de maximă importanţă pentru istoria naţională. Având în vedere interesul major al miilor de persoane vătămate și părți civile din dosarul 11/P/2014, pentru a fi informate corect cu privire la conținutul rechizitoriului, precum și interesul public față de împrejurările stabilite prin probe pentru trimiterea în judecată, vol. I al rechizitoriului se publică pe site-ul Ministerului Public”, se arată în declarația Parchetului, citată de Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel