Papa Francisc, zvonuri privind o posibilă demisie. Experții: Sunt șanse mici

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Papa Francisc ne dă emoții.

Papa Francisc a alimentat speculațiile că ar putea demisiona după ce Vaticanul a amânat o călătorie în Africa.

De asemenea, Papa a anunțat o întâlnire neobișnuită a cardinalilor. 

Starea de sănătate a Suveranului Pontif este motiv de îngrijorare.

Măcinat de dureri la genunchi și forțat să folosească un scaun cu rotile în ultimele săptămâni, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a fost nevoit să amâne mini-turneul african, programat pentru luna iulie, în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud.

Suveranul Pontif a anunțat, de asemenea, o decizie neobișnuită de a organiza un consistoriu pentru a numi noi cardinali în august, o lună de vacanță la Vatican și în întreaga Italie și a aranjat întâlniri pentru a se asigura că reformele sale rămân intacte.

Consistoriul extraordinar va avea loc pe 27 august pentru a învesti 21 de noi cardinali - dintre care 16 vor avea sub 80 de ani, eligibili pentru a-și alege succesorul într-un viitor conclav.

De când a devenit papă, în 2013, pontiful argentinian a creat 83 de cardinali într-o încercare de a modela viitorul Bisericii Catolice, parțial pentru a contracara influența dominantă istoric a Europei, scrie dailymail.

Pe 28 august, Francisc va face apoi o vizită la L'Aquila și mormântul lui Celestin al V-lea - primul papă care și-a dat demisia, în secolul al XIII-lea.

Un alt eveniment la care Papa va participa în toamnă sunt discuțiile despre reforma Curiei Romane, pe care Francisc a anunțat-o încă din martie.

Schimbarea curiei romane de către Francisc le-ar permite catolicilor laici să conducă departamentele Vaticanului.

Demisia unui Papă era aproape de neconceput până când Benedict al XVI-lea a renunțat în 2013, invocând sănătatea sa fizică și psihică în declin.

În 2014, la un an după ce a fost ales pentru a-l înlocui pe Benedict, Francisc însuși le-a spus reporterilor că, dacă sănătatea lui îl va împiedica să-și exercite funcțiile de papă, va lua și el în considerare demisia.

Experții: Șanse mici să plece

În luna mai, Francis a glumit despre genunchiul său în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu episcopii: „În loc să-l operez, voi demisiona”.

Totuși, cei din interiorul Vaticanului nu cred încă că Francisc este pe punctul de a preda cheile papale.

O sursă a declarat pentru AFP: „În anturajul Papei, majoritatea oamenilor nu cred în probabilitatea unei demisii”.

Zvonurile privind Curia Romană - puternicul organism de conducere al Bisericii Catolice - nu sunt noi și sunt alimentate de cei interesați, spune expertul italian al Vaticanului Marco Politi.

„Aceste zvonuri sunt încurajate de oponenții Papei, care sunt dornici doar să-l vadă pe Francisc să plece”, a spus el pentru AFP.

Papa continuă să facă injecții la genunchi și kinetoterapie, potrivit Vaticanului.

În copilărie, lui Francis i s-a îndepărtat parțial unul dintre plămâni. În plus, pe lângă problema de genunchi, acesta suferă de dureri recurente ale nervului sciatic.

Zvonurile despre o demisie au apărut și anul trecut, după ce Francisc a suferit o intervenție chirurgicală la colon, ceea ce l-a determinat să spună unui post de radio spaniol că ideea „nici măcar nu mi-a trecut prin minte”.

Politi arată că este „greu de imaginat” că Francisc va demisiona în timp ce Sinodul Episcopilor – o inițiativă semnificativă pentru Francisc, care are scopul de a studia modul în care Biserica avansează într-un mod mai incluziv – este în desfășurare, urmând să se încheie în 2023.

Alberto Melloni, profesor de creștinism și secretar al Fundației Ioan al XXIII-lea pentru Științe Religioase din Bologna, este de aceeași părere.

Acesta a declarat pentru AFP că s-au făcut presupuneri „ absurde ” despre sănătatea Papei și intențiile sale.

„Există dorința de a specula, dar sunt puține de spus”, a spus el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel