Papa acordă femeilor un rol mai mare la Vatican. ”Lucrurile se vor deschide puțin”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, spitalizat din cauza unei infecţii respiratorii
Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, spitalizat din cauza unei infecţii respiratorii

Se așteaptă ca două femei să fie numite în puternicul comitet de selecție a candidaților pentru poziția de cardinal.

Papa Francisc dorește să acorde femeilor mai multe responsabilități, dezvăluind pentru prima dată că va numi femei într-un comitet al Vaticanului, alcătuit anterior numai din bărbați, care recomandă Suveranului Pontif candidați cardinali.

Rolul femeilor în ierarhia administrativă a Vaticanului a fost unul dintre subiectele pe care Papa, în vârstă de 85 de ani, le-a discutat într-un ultim interviu.

Noile reguli administrative ale Sfântului Scaun, care au intrat în vigoare luna trecută, permit oricărui catolic laic, bărbat sau femeie, să conducă departamentele Vaticanului. „Sunt dispus ca femeile să aibă această oportunitate”, a spus Francis.

Anul trecut, pentru prima dată în istorie, Papa a numit o femeie ca număr doi al Curiei (oficiile administrative ale Vaticanului), numind-o pe călugărița romano-catolică Raffaella Petrini în această funcție extrem de importantă.

„Comitetul de selecție pentru cardinali va avea în curând două femei printre membrii săi. În acest fel, lucrurile se vor deschide puțin”, a spus Papa Francisc. Inițiativa Pontifului pentru două femei din puternica comisie nu a fost încă anunțată oficial.

Papa nu a numit femeile membre ale comisiei și nu a spus când se vor alătura corpului. Membrii comitetului au fost până acum cardinali, episcopi și preoți. Luna trecută, cardinalul american Kevin Joseph Farrell, șeful Ministerului Familiei și Viaței, a glumit că implementarea noilor reguli în orașul-stat ar însemna probabil că va fi ultimul șef clerical al acestuia. Adresându-se reporterilor, Papa a spus că, teoretic, femeile ar putea conduce Departamentul de Educație Catolică din Vatican și Biblioteca Apostolică, conduse în prezent de clerici bărbați. Pontiful a numit deja un număr semnificativ de femei, membri ai ordinelor monahale, precum și laici, ca subordonați direcțiilor critice ale statului papal. Anul trecut,

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel