Osetia de Sud a anulat brusc un referendum pentru aderarea la Rusia

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Provincia Georgiei, Osetia de Sud, a susăendat un referendum planificat privind aderarea la Rusia, potrivit unui comunicat emis luni.

Preşedintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloiev, a suspendat luni organizarea unui referendum anunţat anterior privind integrarea în Rusia înainte de finalizarea consultărilor cu Moscova.

Referendumul a fost solicitat de fostul lider provincial Anatoli Bibilov, pentru a-și asigura realegerea. Cu toate acestea, Bibilov a fost învins la alegerile prezidențiale din mai de adversarul său, Alan Gagloev.

Gagloev a criticat referendumul, considerându-l prematur, în ciuda faptului că și-a exprimat sprijinul pentru ideea ca Osetia de Sud să se alăture Rusiei la timp.

"Până la finalizarea consultărilor se suspendă decretul preşedintelui Republicii Osetia de Sud din 13 mai 2022 'Privind convocarea referendumului Republicii Osetia de Sud'", a spus preşedintele Alan Gagloiev într-un decret.

Pe 13 mai, acesta anunţase că un referendum va avea loc pe 17 iulie. 

De asemenea, Moscova a considerat că nu este un moment potrivit pentru un referendum din cauza situației tensionate din lume din cauza invaziei Ucrainei.

De la câștigarea alegerilor, Gagloev și-a arătat intenția de a se consulta cu Moscova cu privire la integrarea Osetiei de Sud cu Rusia și a anunțat o călătorie la Moscova în viitorul apropiat. Decizia privind referendumul, luată de Bibilov, a fost anulată între timp.

Provincia Osetia de Sud, cu o populație de doar 50.000 de locuitori, s-a separat de Georgia la începutul anilor 1990 într-un război civil sângeros. În 2008, după un scurt război împotriva Georgiei, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, a doua provincie renegată care face parte nominal din Georgia.

Ambele provincii depind foarte mult de Rusia din punct de vedere politic, financiar, economic și militar. Totuși, spre deosebire de Osetia de Sud, Abhazia a subliniat că nu intenționează să devină parte a Federației Ruse.

Alan Gagloev, care a câștigat președinția autoproclamatei republici pe 8 mai, a depus oficial jurământul pe 24 mai. În discursul său inaugural, el a lăudat relația strategică a Osetiei de Sud cu Rusia, dar nu a menționat nimic despre referendumul privind aderarea la Rusia.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel