Oligarhul Mihail Hodorkovski: Putin nu mai are mult. Sfârșitul lui politic este aproape

Mara Ivan |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Fostul oligarh rus i-a îndemnat pe concetățenii săi să iasă în stradă
Fostul oligarh rus i-a îndemnat pe concetățenii săi să iasă în stradă

Imediat după ce Putin a invadat Ucraina, fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, cel care a făcut 10 ani de pușcărie pentru că a îndrăznit să-i țină piept liderului de la Kremlin și să manifeste ambiții politice, i-a îndemnat pe ruși să iasă în stradă pentru a schimba ceva în țară. Acum revine și spune că sfârșitul domniei lui Putin se apropie de sfârșit.

Fostul oligarh rus devenit opozantul lui Putin afirmă, într-un interviu acordat postului de televiziune France 24, că invazia rusă în Ucraina reprezintă, de fapt, o "sinucidere" politică pentru Vladimir Putin.

În opinia lui, Vladimir Putin s-a simțit "profund jignit" de evenimentele care s-au derulat în Ucraina începând din 2014, când, pe fondul unor proteste de o amploare rar întâlnită, președintele de atunci ai Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost obligat să se refugieze în Rusia. Pentru Putin, acele evenimente și toate care au urmat nu sunt altceva decât o manevră americană pentru a-l doborî. Decizia sa de a invada Ucraina a fost de natură "emoțională", Vladimir Putin văzând că lucrurile nu se mișcă în favoarea sa, consideră fostul patron al companiei petroliere Yukos. 

Chiar dacă Mihail Hodorkovski recunoaște "semne de paranoia senilă" la președintele septuagenar, el nu crede, totuși, că locatarul de la Kremlin este "nebun în sens clinic". Fostul oligarh consideră, de asemenea, că Putin a planificat această operațiune, dar a comis "multe greșeli" din cauza izolării sale, ceva simptomatic pentru "toți liderii autoritari".

Omul de afaceri spune că invazia Ucrainei este "o greșeală istorică", fără de care Putin ar fi putut rămâne la putere până la moarte. Președintele rus se "sinucide" pentru că "nu poate câștiga în Ucraina, chiar dacă ia Kievul și Harkovul". "Regimul se va prăbuși. Nu va fi rapid, vorbim un an, cel mult doi", a apreciat Hodorkovski, referindu-se la prăbușirea economiei sau la o revoluție internă. 

Citește mai departe pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel