O superputere se naște în estul Europei: Va avea mai multe tancuri decât cele mai mari armate ale UE la un loc

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Programul polonez valorează câteva miliarde de dolari, iar scopul final este acela de a putea opri un posibil atac rusesc.

Polonia va deveni o superputere a tancurilor, în zece ani va avea mai multe tancuri decât Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Belgia şi Italia la un loc, scrie Popular Mechanics, o revistă specializată în probleme militare.

După invazia rusă a Ucrainei, guvernul polonez a lansat un program foarte ambițios de consolidare a forțelor terestre, în valoare de câteva miliarde de dolari, iar scopul final este ca forțele poloneze să poată opri singure un posibil atac rusesc, scrie revista menționată.

În urmă cu șapte zile, compania americană General Dynamics Land Systems a anunțat că a semnat un contract cu guvernul polonez pentru vânzarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams.

Contractul valorează 1,15 miliarde de dolari, sau 4,6 milioane de dolari per rezervor. Face parte dintr-o afacere și mai mare în valoare totală de 6 miliarde de dolari, care include și achiziționarea a 26 Hercules (vehicule blindate de salvare), 776 de mitraliere de tanc, o cantitate imensă de muniție de tanc, simulatoare, cinci ani de pregătire și tehnică.

Vestea semnării contractului de furnizare a tancurilor americane vine după ce Polonia a încheiat un contract și mai important ca valoare, cu Coreea de Sud, pentru achiziționarea unui aproape incredibil de blindate: 980 de tancuri K2 Black Panther, 648 de obuziere autopropulsate K-9 Krab și 48 de avioane de antrenament avansat/avioane de luptă ușoare FA-50.

Tancurile americane și sud-coreene vor înlocui flota poloneză de tancuri T-72 care au fost dezvoltate în epoca sovietică. În concluzie, atunci când toate echipamentele militare vor ajunge în Polonia, armata terestră a acelei țări va avea 1.230 de tancuri noi în loc de actualele 972 de tancuri mai vechi, la care se adaugă și cele peste 650 de obuziere autopropulsate K-9 Krab.

Polonia modernă a adoptat o atitudine pro-occidentală și anti-rusă puternică, iar economia în plină expansiune a Poloniei i-a permis să cheltuiască până la 3% din PIB-ul său pentru apărare - de două ori mai mult decât Germania. Invazia Rusiei asupra vecinului Poloniei, Ucraina, a sunat alarma la Varșovia, care a decis să formeze o forță armată pregătită să descurajeze Rusia de la un posibil atac.

În plus, Polonia achiziționează sistemul de rachete de artilerie HIMARS, precum și avioanele de luptă multirol americane F-35. La acestea se vor adăuga încă 6 baterii de sisteme de rachete Patriot care vin în completarea celor 2 baterii Patriot (16 lansatoare), achiziționate în 2018 pentru 4,75 miliarde de dolari.

Cu aceste 1.230 de tancuri noi, flota de tancuri poloneză va deveni cea mai mare și cea mai modernă din Europa. În următorul deceniu, Polonia va avea mai multe tancuri decât Regatul Unit, Germania, Franța, Țările de Jos, Belgia și Italia la un loc. 

Înainte de începerea invaziei Ucrainei, armata rusă avea 2.800 de tancuri în serviciu activ și alte 10 mii de tancuri mai vechi în rezervă. Rusia a pierdut până acum cel puțin 989 dintre cele mai bune tancuri ale sale. Armata SUA este a doua cea mai mare forță de tancuri cu 6.333 de tancuri, dintre care aproximativ jumătate sunt în serviciu activ. China este al treilea cu aproximativ 5.800 de tancuri.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel