Numărul doi al spionajului chinez și COVID-19. Un mister din ce în ce mai adânc?

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto ilustrativ / pexels, mentatdgt
Foto ilustrativ / pexels, mentatdgt

De aproape un an, nimeni nu mai știe nimic despre un important lider al serviciilor secrete chineze, Dong Jingwei. Oficial viceministru (numărul doi) al Guoanbu, Ministerul Securității Statului, a dispărut în februarie 2021, mai exact după ce a zburat din Hong Kong spre California, la 21 februarie 2021. A dezertat în Statele Unite, așa cum s-a zvonit? Până în ziua de azi, cei care au informații despre el încă nu spun nimic...

Timp de un an

Dezertări, secrete, intoxicări, minciuni și piste false? Războiul Rece ne obișnuise cu tot acest arsenal. Ceea ce este nou este utilizarea masivă a rețelelor sociale. Beijingul le-a folosit pentru a nega, fără a convinge, dezertarea lui Dong Jingwei.

În actuala perioadă de tensiuni internaționale în care a intrat lumea, serviciile de spionaj și contraspionaj joacă un rol major. În special atunci când aparțin națiunilor aflate în fruntea crizei, acestea trebuie să informeze liderii mai mult ca niciodată despre intențiile concurenților și/sau aliaților lor. Nu fără a le proteja și împotriva atacurilor adverse. Iar pentru Beijing, aceasta este o afacere foarte serioasă.

Informații despre Covid

Jurnalistul-scriitor Roger Faligot, cu un simț infailibil pentru domeniul spionajului, a observa că Dong Jingwei nu este străin de contraspionajul francez. Într-o ediție revizuită și extinsă a clasicului său ”Les Services secrets chinois*, el notează că, în 2008, în timp ce era responsabil de Guoanbu pentru regiunea chineză Hebei, Dong Jingwei a supervizat operațiunile de spionaj pentru departamentul Hauts-de-Seine.

Faligot consideră, de asemenea, că uimitorul caz al celor doi agenți DGSE condamnați pentru spionaj în favoarea Chinei ar putea fi legat de posibila dezertare a lui Dong Jingwei. Dar, în acest moment, contextul dispariției sale ciudate rămâne un zvon, inclusiv faptul că spionul chinez a călătorit în SUA cu informații valoroase despre răspândirea Covid-19 din laboratorul P4 al Institutului de Virusologie din Wuhan. 

Citește mai mult pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel