New York-ul are un nou primar: Eric Adams, un fost polițist, va conduce orașul cu un buget de aproape 100 de miliarde de dolari

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 03 noi 2021, 11:01 | Categorie: Politică
Prezentându-se drept un „guler albastru” din New York, el a spus că democrații din clasa muncitoare au fost ignorați de aripa mai liberală a partidului. Foto: Facebook, Eric Adams
Prezentându-se drept un „guler albastru” din New York, el a spus că democrații din clasa muncitoare au fost ignorați de aripa mai liberală a partidului. Foto: Facebook, Eric Adams

Canalele americane de televiziune CBS şi NBC au difuzat rezultatele preliminare ale alegerilor, care îl dau câștigător pe Eric Adams.

 

Fost ofiţer de poliţie şi sindicalist antirasist, a fost ales primar al New York-ului, fiind cel de-al doilea edil afro-american din istoria metropolei americane.

Alesul democrat, în vârstă de 61 de ani, l-a învins pe rivalul său republican Curtis Sliwa, în vârstă de 67 de ani, aşa cum era de aşteptat, potrivit primelor rezultate difuzate de biroul electoral al oraşului. Eric Adams a obţinut 70% din voturi faţă de aproximativ 23% cât a întrunit Sliwa, într-un oraş în care inegalităţile economice şi sociale dintre diferitele comunităţi sunt extrem de marcate.

Eric Adams devine al doilea primar de culoare din istoria capitalei economice şi culturale americane. Devenit poliţist în anii 1980, într-o perioadă în care New York-ul era cunoscut ca fiind un loc periculos, el s-a dedicat meseriei timp de 22 de ani, ajungând la gradul de căpitan. În 1995, Eric Adams a fondat un sindicat care luptă împotriva rasismului.

Primăria New York-ului administrează cel mai important buget municipal din SUA - 98,7 miliarde de dolari pentru anul financiar 2021-2022 - consacrat în parte ieşirii din criza sanitară.

Adams nu s-a sfiit să sugereze că triumful său poate servi drept model pentru democrați, la nivel național. El a respins criticile care sugerează că acesta nu vorbește pentru tot electoratul democrat.

Eric Adams, în vizită prin cartierele New York-ului

Citește și: Cât de reală este criza alimentară anticipată de Beijing

"Spun că este timpul să nu mai credem că ar trebui să avem tweet-urile potrivite. Ar trebui să avem străzile sigure potrivite", a declarat Adams pentru CNN după ce a câștigat nominalizarea partidului în iulie.

Prezentându-se drept un „guler albastru” din New York, el a spus că democrații din clasa muncitoare au fost ignorați de aripa mai liberală a partidului.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite