Negocierile PNL - PSD: Ministere noi, pensii și testare COVID. Ce s-a discutat în dimineața de joi

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Cele două partide continuă discuțiile privind împărțirea puterii sau, cum spun liderii politici angajați în discuții, privind ”programul de guvernare”.

Florin Cîţu speră ca negocierile să fie finalizate duminică. În opinia sa, ar fi "ideal" ca votul în Parlament asupra noului Guvern să fie săptămâna viitoare.

Liderul PNL Gheorghe Flutur declara că dorește un premier liberal pentru noul guvern, dar nu obligatoriu pe Florin Cîțu. ”Dacă trecem de programul de guvernare, mai puţin important este cine este premier decât ce facem pentru ţară", spunea Flutur.

Ministere noi

Potrivit lui Cîţu, în structura noului Guvern vor fi două noi ministere. "Sunt mai multe variante.

Ştim în acest moment că vor mai fi două ministere. Noi vrem să fie un minister care să se ocupe direct şi clar de mediul de afaceri, antreprenoriat, cred că va fi şi un alt minister care să se ocupe de partea socială (...) Vom discuta în coaliţie şi vom vedea care va fi varianta finală", a explicat liderul PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a precizat că propunerea privind înfiinţarea Ministerului Familiei este interesantă, arătând că există un astfel de model în Polonia.

"Noi am cerut un minister special pentru Diaspora, pentru că avem 6 milioane de români în afara graniţelor şi considerăm că MAE nu se ocupă şi nu are cum", a argumentat Rareş Bogdan.

El a precizat că nu se vor face angajări noi pentru aceste două ministere, ci se va apela la angajaţii ministerelor deja existente.

Prim-vicepreşedintele liberalilor a reiterat că PNL nu renunţă la cota unică.

De cealaltă parte, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru PSD al Muncii, a declarat joi că nu crede că este cazul şi nici nu s-a pus problema înfiinţării unui minister al familiei.



Creșterea pensiilor

Raluca Turcan, a declarat joi că liberalii susţin majorările de venituri, dar că procentul urmează să fie anunţat. ”Şi eu am declarat că facem proiecţii la Ministerul Muncii pentru indexări de pensii între 6 şi 12%, majorarea alocaţiilor este deja pregătită şi bugetată în proiectele pe care le avem”, a declarat vicepreședinta PNL. 

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat că cele două partide s-au pus de acord pe principiul că trebuie să fie majorate veniturile - alocaţiile, salariul minim, salariile şi pensiile. Întrebat dacă PSD ar putea să renunţe la aceste majorări şi să ceară procente mai mici, Budăi a spus: "PSD nu renunţă la aceste majorări pentru că avem şi soluţii şi avem şi justificări de ce solicităm acest 11%".

Controlul pandemiei. Rafila: O măsură - accesul la testare

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat joi că în cadrul negocierilor cu liberalii pe teme de sănătate s-a discutat despre mai multe măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, printre care se numără şi accesul extins la testare.

Vicepreşedintele PNL Nelu Tătaru a declarat, joi, că discuţiile cu PSD la capitolul legat de sănătate din programul de guvernare au vizat măsurile urgente şi cele de perspectivă, indicând între altele testarea gratuită COVID a angajaţilor din sistemul public timp de 60 de zile.

PNRR

PNL nu susţine modificarea PNRR, însă PSD propune schimbări. Vîlceanu spune că rămâne de văzut dacă e posibil

"Mi-e greu să cred că putem intra în PNRR, pentru că a fost deja aprobat. A existat această discuţie, nu vă ascund, dar nu s-a pus problema de partea de reforme, ci strict dacă există posibilitatea de realocare a unor sume de la un capitol la altul. Rămâne de văzut dacă e posibil şi asta", susţine ministrul interimar.

Întrebat dacă PNL susţine schimbarea acestui plan, el a răspuns: Nu, nu. E greu să schimbi ceva în PNRR. Dar, v-am spus, nu s-a pus problema în nicio discuţie despre modificarea părţii de reforme. Reformele sunt acele 64 de reforme, rămân aceleaşi reforme, nu se schimbă nimic. În zona de proiecte, acolo au existat propuneri, a existat această discuţie dacă este posibil".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel