NATO: ”La ORICE oră, sunt 30 de avioane de luptă deasupra Europei”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Alianța a arătat care sunt țările participante la poliția aeriană efectuată în estul Europei.

Din Estonia în nord până în Bulgaria în sud, cerurile lor sunt păzite de avioane militare din Statele Unite, Spania, Germania, Italia și alți aliați.

Europa de Est poate fi în siguranță, cel puțin judecând după poziția NATO și numărul de avioane care păzesc cerul Aliaților. 

 - Ca răspuns la invazia rusă, NATO are, în orice moment (pe cerul din Europa de Est) cel puțin 30 de avioane Aliate, se precizează pe profilul de Facebook al Alianței Nord Atlantice.

Din Estonia, în nord, până în Bulgaria, cerul Flancului Estic este păzit de avioane militare din Statele Unite, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, dar și a altor aliați.

- Totul pentru a preveni orice potențială agresiune (rusă n.r.) împotriva membrilor NATO, se adaugă în comunicatul Alianței.

Și într-adevăr, este un amestec fără precedent de avioane de luptă, de recunoaștere și de sprijin. 

Există avioane de vânătoare F-35 americane sau olandeze, Eurofighter Typhoon, pilotat de britanici sau de italieni, F-18 spaniol și multe altele.

În țara noastră, misiunile de poliţie aeriană întărită sunt efectuate, prin rotație, de forțele aeriene ale Statelor Unite, Italiei și Marii Britanii care, alături de aviația militară a României, asigură securitatea spațiului aerian.

În perioada aprilie-iulie 2022, responsabilitatea misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO a fost preluată de detașamentul britanic.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel