Moment important: SUA declară că armata rusă a comis crime de război în Ucraina

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Profeții pentru anul 2022. Vremuri zbuciumate, războaie. Cum vor arăta orașele
Profeții pentru anul 2022. Vremuri zbuciumate, războaie. Cum vor arăta orașele

Statele Unite au spus pentru prima oară că nu există dubiu privind catalogarea bombardamentelor Rusiei asupra orașelor ca fiind crime de război.

Distrugerea unui teatru din Mariupol săptămâna trecută „pare să fi fost un atac direct asupra unui civil (țintă)”, spunea, săptămâna trecută, Beth Van Schaack, un oficial important de la Departamentul de Stat.

Între timp, Statele Unite au adunat informații și afirmă că sunt indicii clare privind comiterea de către Rusia a unor crime de război.

Statele Unite au evaluat că membrii forțelor ruse au comis crime de război în Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, adăugând că concluzia Washingtonului s-a bazat pe o „evaluare atentă” a informațiilor disponibile. din surse publice și de informații.

Blinken a spus că au existat „numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități” ale forțelor ruse în Ucraina, precizând atacuri în orașul asediat Mariupol.

Anchetatorii de la Curtea Penală Internațională au pornit la începutul acestei luni pentru a începe să cerceteze posibile crime de război din Ucraina. Washingtonul a spus că a salutat decizia, deși nu are obligații de cooperare, deoarece nu este membru al Curții, scrie Reuters.

 

Rusia neagă că a vizat civili

 

Președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că președintele rus Vladimir Putin a fost „un criminal de război” pentru că a atacat Ucraina, despre care Ministerul de Externe al Rusiei a spus că este o declarație „nedemnă de un om de stat de un rang atât de înalt”.

Moscova nu a capturat încă niciunul dintre orașele mari ale Ucrainei după invazia sa care a început pe 24 februarie, cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Putin numește ofensiva sa o „operație militară specială” de demilitarizare și „denazificare” a țării. Se crede că victimele civile sunt de câteva mii, în timp ce Națiunile Unite estimează că peste 3,5 milioane de persoane au fugit.

 

Statele Unite intenționează să solicite o anchetă judiciară 

Într-o declarație, Blinken a spus că Statele Unite vor continua să urmărească rapoartele despre crime de război și vor împărtăși informațiile pe care le adună aliaților și instituțiilor internaționale. O instanță de judecată ar fi responsabilă în ultimă instanță pentru a determina orice presupusă crimă, a spus el.

„Ne angajăm să urmărim responsabilitatea utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală”, a spus Blinken.

O poziție similară a fost exprimată de șeful Consiliului European, Charles Michel: „Vedem că Rusia lovește în principal populația civilă, vizând spitale, școli, coridoare umanitare”. El a cerut încetarea imediată a unor astfel de tactici criminale.

Blinken a spus că Statele Unite intenționează să caute o anchetă judiciară a crimelor de război.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel