Moldova primește undă verde pentru negocierile de aderare la UE. Ucraina, decizie așteptată

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Comisia Europeană salută Ucraina și Moldova în calitate de candidați la aderare.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o declarație cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, precum și ale Moldovei și Georgiei, scrie BBC.

”Trebuie să recunoaștem că războiul din Ucraina a fost un catalizator pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Urmează Consiliul European și avem nevoie ca cele 27 de state membre să își dea acordul pentru începerea acestui proces”, a declarat Ana Guțu, fost parlamentar al Republicii Moldova, într-o intervenție la B1tv.

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană.

”Avem un mesaj clar - și anume, da, Ucraina merită o perspectivă europeană, da, Ucraina ar trebui salutată ca țară candidată. Acest lucru se înțeleg că s-a făcut o muncă bună - dar rămâne o muncă importantă de făcut. Întregul proces se bazează pe merit și progresul depinde în întregime de Ucraina”.

„(Moldova) se află pe o cale adevărată pro-reformă, anticorupție și europeană”, spune Ursula von der Leyen.

Totuși, Georgiei i se cere să îndeplinească anumite condiții înainte de a primi același statut.

„Georgia trebuie acum să se unească din punct de vedere politic pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală și UE”.

Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.

"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European.

Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.

Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel