Mesajul câștigătorului premiului NOBEL: Putin ține „butonul nuclear” ca pe un breloc la o mașină scumpă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Autoritățile ruse îi avertizează pe cetățeni să nu participe la protestele anti-război.

Autoritățile Federației Ruse le-au spus cetățenilor să nu participe la protestele anti-război, relatează CNN.

Joi Comitetul de Investigații al țării a emis un avertisment într-o declarație: "În legătură cu răspândirea apelurilor de participare la revolte și mitinguri legate de situația tensionată din domeniul politicii externe", declarația a avertizat împotriva "consecințelor juridice negative ale acestor acțiuni, care includ urmărirea penală și până la răspunderea penală".

"Trebuie reamintit faptul că deținerea unui cazier judiciar are consecințe negative și lasă o amprentă asupra viitorului persoanei", a adăugat Comitetul de anchetă.

Cine protestează

Mai mulți politicieni din Moscova, Sankt Petersburg, Veliky Novgorod, Samara, Ryazan, Yoshkar-Ola și alte orașe au semnat o scrisoare deschisă către cetățenii Federației Ruse.

Ei cred că războiul cu Ucraina va duce la consecințe catastrofale: mii de oameni vor muri și vor fi răniți, iar Rusia se va confrunta cu izolarea și creșterea prețurilor. La finalul discursului, deputații îi îndeamnă pe ruși să nu participe la agresiune, să nu o aprobe și să nu tacă, scrie Novayagazeta.

Scrisoarea deschisă a fost semnată și de adjunctul Dumei Orașului Veliky Novgorod, Anna Cherepanova, membrii Dumei orașului Moscova, Elena Rusakova, Maxim Gongalsky, Andrei Morev, Elena Kotenochkina și Elena Filina și alții.

Ce spunea câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace

Dmitri Muratov, redactorul-șef al revistei Novaya Gazeta, se declară împotriva conflictului declanșat de Vladimir Putin.

”Țara noastră, la ordinul președintelui Putin, a început un război cu Ucraina. Și nu există nimeni care să oprească războiul. Prin urmare, împreună cu durerea,... experimentăm rușinea.

Comandantul șef ține „butonul nuclear” ca pe un breloc la o mașină scumpă. Următorul pas este o salvă nucleară? Nu pot interpreta în alt mod cuvintele lui Vladimir Putin despre arma răzbunării.

Dar vom publica acest număr al Novaya Gazeta în două limbi - ucraineană și rusă. Pentru că nu recunoaștem Ucraina ca inamic, iar limba ucraineană ca limbă a inamicului. Și nu vom recunoaște niciodată.”, spune Muratov

De asemenea, jurnaliștii ruși au publicat și o declarație deschisă prin care condamna atacul asupra Ucrainei.

"Noi, corespondenții presei ruși și experții care scriu despre politica externă a Rusiei, condamnăm operațiunea militară lansată de Rusia în Ucraina. Războiul nu a fost și nu va fi niciodată o metodă de rezolvare a conflictelor și nu există scuze pentru aceasta", se arată în comunicat.

Până acum, peste 100 de lucrători din media au semnat scrisoare de protest. Printre aceștia se numără jurnaliști de la Kommersant, Dozhd, Novaya Gazeta, RBC, Echo of Moscow, The Bell, RTVI, Snob, 7x7, Izvestia, Mediazone și alții.

Oamenii de știință și jurnaliștii ruși s-au pronunțat, de asemenea, împotriva acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi , s-a pronunțat împotriva războiului împotriva Ucrainei în timpul unui proces în colonia penală Pokrovsky Nr.2.

"Sunt împotriva acestui război. Cred că acest război este conceput pentru a distrage atenția de la problemele Rusiei, va duce doar la o sărăcire mai mare...", a spus Navalnîi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel