Mesaj pentru Kim Jong-un: Coreea de Sud și SUA lansează un baraj de rachete balistice

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Operațiunile celor două țări arată „capacitatea și disponibilitatea de a efectua o lovitură precisă” împotriva lansării rachetelor nord-coreene.

Coreea de Sud și Statele Unite au tras opt rachete sol la sol luni dimineața în largul coastei de est a Coreei de Sud, după ce Coreea de Nord a lansat duminică rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, a declarat un oficial sud-coreean al Ministerului Apărării.

Acțiunea arată „capacitatea și disponibilitatea de a efectua o lovitură precisă” împotriva unei lansări de rachete sau a centrelor de comandă și sprijin nord-coreene, a informat agenția de presă sud-coreeană Yonhap, citând armata sud-coreeană.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a preluat mandatul luna trecută, a promis că va adopta o atitudine mai dură împotriva Nordului și a convenit cu președintele american Joe Biden, la un summit de la Seul, în mai, să avanseze exercițiile militare comune și sistemul lor combinat de descurajare.

Forțele sud-coreene și americane au tras opt rachete sol-sol în 10 minute, începând de luni dimineață, ora locală, ca răspuns la opt rachete lansate de Nord duminică, a informat Yonhap.

Un oficial sud-coreean al Ministerului Apărării a confirmat că opt sisteme de rachete tactice militare (ATACMS) au fost lansate.

Rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune ale Coreei de Nord, lansate duminică spre mare de pe coasta sa de est, au fost probabil cel mai mare test unic și au venit la o zi după ce Coreea de Sud și Statele Unite au încheiat exercițiile militare comune.

Phenianul şi-a intensificat eforturile în acest an pentru a-şi îmbunătăţi programul de armament, în pofida unor sancţiuni economice dure. Responsabili şi analişti au avertizat că regimul lui Kim Jong Un se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear.

Coreea de Nord, care se luptă de câteva săptămâni cu prima epidemie cunoscută de covid-19, a criticat exercițiile comune anterioare ca un exemplu al „politicii ostile” în curs a Washingtonului față de Phenian, în ciuda discuțiilor despre diplomație.

Coreea de Nord a efectuat o serie de lansări de rachete în acest an, de la arme hipersonice la lansări de testare ale celor mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru prima dată în aproape cinci ani.

Oficialii de la Washington și Seul au avertizat recent că Coreea de Nord pare pregătită să continue testarea armelor nucleare pentru prima dată din 2017.

Coreea de Nord a lansat trei rachete luna trecută, inclusiv una despre care se crede că este cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a sa, după ce Biden a încheiat o călătorie în Asia, unde a fost de acord cu noi măsuri pentru a descuraja statul cu arme nucleare.

Forțele combinate ale Coreei de Sud și ale Statelor Unite au tras de asemenea rachete ca răspuns la aceste teste, despre care cei doi aliați spun că încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel