M-au chemat în Ucraina, am refuzat și am spus: ”Băieți, vă înșelați! Acolo nu este Siria! Știi ce vă așteaptă?”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Gabidullin a spus că știa că Rusia va invada Ucraina, dar a adăugat că nu și-a imaginat că operațiunea va fi atât de mare. 

Marat Gabidullin, un fost membru al grupului de mercenari Wagner al Kremlinului, susține că armata rusă nu a reușit să cucerească capitala Ucrainei, deoarece nu s-a confruntat cu un adversar puternic în anii precedenți, relatează Reuters .

Ca membru al grupului de mercenari Wagner, Gabidullin (55 de ani) a luat parte la luptele din Siria și la conflictele din 2014 din Ucraina.

Gabidullin a părăsit grupul Wagner în 2019, dar spune că a primit o invitație de a se întoarce în apele mercenare cu câteva luni înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei.

El a refuzat invitația și spune că a făcut-o pentru că știa că soldații ruși nu pot fi la înălțimea sarcinii pe care o au de îndeplinit, nu aveau cum.

”Surprinși de rezistență”

”Au fost surprinși că Ucraina a opus o asemenea rezistență și că de cealaltă parte a câmpului de luptă se afla o armată adevărată” - a spus Gabiduljin, adăugând că rușii cu care a vorbit i-au spus că nu se așteptau să lupte împotriva unor soldați bine instruiți.

”Le-am spus: „Băieți, asta e o greșeală” ,a spus Gabidullin, care acum locuiește în Franța, unde lucrează la o carte despre anii petrecuți în grupul Wagner, ”Pentru mine, Ucraina este o parte a țării în care m-am născut și am crescut, ei sunt compatrioții mei".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , a spus că nu știe cine este Gabidullin sau dacă a fost vreodată membru al unui grup de mercenari.

”Noi, statul, guvernul, Kremlinul nu avem nimic de-a face cu ei”, a spus Peskov.

Reuters a cerut Ministerului Apărării al Federației Ruse să comenteze acest subiect, dar nu a primit răspuns.

Gabidullin este unul din susținătorii președintelui Putin, care, după ani de zile în care i-au susținut politica, acum îi întorc spatele.

Ca el sunt și alții. Igor Girkin, unul dintre liderii separatiștilor pro-ruși care au lansat o revoltă armată în estul Ucrainei în 2014, a criticat invazia Ucrainei. Alexei Alexandrov, arhitectul revoltei separatiste pro-ruse care a avut loc în 2014, declara în luna martie că invazia a fost o greșeală.

Ca membru al grupului Wagner, Gabidullin a luat parte la cele mai sângeroase conflicte din Siria, cele din provincia Deir al-Zor și de lângă Palmyra. El a fost rănit în 2016 în timpul unei bătălii din munții de lângă Latakia, când o grenadă a explodat în spatele lui. Gabidullin a fost în comă timp de o săptămână și a fost tratat în spital timp de trei luni. Unul dintre rinichi și o parte din intestin i-au fost îndepărtate chirurgical. Reuters a confirmat că Gabiduljin a luat parte la luptele din Siria ca membru al grupului Wagner.

Grupurile pentru drepturile omului și guvernul ucrainean arată că membrii grupului Wagner au comis crime de război în Siria, dar și în 2014, în estul Ucrainei. Gabidullin a negat orice implicare și a spus că nu a luat niciodată parte la asemenea acțiuni.

Ucraina este altceva

Lupta împotriva Ucrainei, spune Gabidullin, este complet diferită.

”În Siria, am văzut soldații ruși de multe ori în acțiune ... Nu au luat parte la bătălii directe” - a spus Gabiduljin în timpul unei conversații la Paris în care și-a promovat cartea, care va fi publicată în iunie anul acesta.

”Când a venit timpul să să lupte, trupele ruse au arătat că nu au învățat de fapt să lupte”, a spus Gabiduljin.

Deși spune că știa de intențiile lui Putin, fostul mercenar Wagner recunoaște că a fost surprins de amploarea invaziei.

”Nici nu puteam să concep că Rusia va intra în război cu Ucraina. Cum sa întâmplat asta? Îmi este imposibil să înțeleg”, - a spus Gabiduljin.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel