”Sunt gata să performez”. Liz Truss va fi noul prim-ministru al UK. A intrat în politică în adolescență și este comparată cu Margaret Thatcher

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Liz Truss, facebook
Foto: Liz Truss, facebook

Ministrul britanic de externe Liz Truss a câștigat alegerile pentru conducerea Partidului Conservator și va deveni noul prim-ministru.

Truss l-a învins pe fostul ministru de finanțe Rishi Sunak în runda finală a alegerilor. Fostul ministru al Afacerilor Externe l-a învins pe Rishi Sunak cu 81.326 de voturi la 60.399.

După o campanie care a durat mai bine de o lună, luni Liz Truss a fost anunțată drept al 56-lea prim-ministru britanic și succesorul lui Boris Johnson, care  și-a anunțat demisia în iulie.

Johnson va continua oficial ca prim-ministru până marți, 6 septembrie, când  va demisiona la o recepție găzduită de regina Elisabeta a II-a la Balmoral Estate din Scoția.

În sondaje, Truss (47 de ani) a fost constant înaintea lui Sunak (42) printre cei aproximativ 200.000 de membri cu drept de vot. 

Cursa pentru un nou prim-ministru a început în iulie, după ce Johnson a demisionat pe fondul unei serii de scandaluri. Truss și Sunak au fost jucători cheie în cabinetul lui Johnson, iar demisia lui Sunak a declanșat un val de alte demisii din cabinet, ceea ce a grăbit încheierea mandatului de premier al lui Johnson.

Deși Truss a fost favorita propriului său partid, votul nu reflectă opinia publică. Un sondaj YouGov la sfârșitul lunii august a arătat că 52% dintre oameni cred că Truss ar fi un prim-ministru „rău”.

Prima sarcină - rezolvarea crizei economice

Truss a declarat duminică pentru BBC că, dacă va fi aleasă prim-ministru, va acționa imediat asupra „facturilor și aprovizionării cu energie”, dar nu a oferit detalii. 

„În termen de o săptămână, mă voi asigura că se anunță cum vom trata această problemă”, a spus ea. 

Truss a făcut campanie pe baza promisiunilor de a reduce taxele și de a acorda prioritate creșterii economice într-un moment în care se preconizează că Marea Britanie va intra în recesiune mai târziu în acest an. Duminică, ea a spus că în termen de o lună va prezenta un plan complet despre cum să „reduce taxele” și va relansa economia britanică.

Potrivit unui raport Sunday Times, se așteaptă ca Truss să înghețe prețurile la gaz și electricitate în timpul iernii și să pregătească un pachet de asistență pentru consumatori.

Truss a devenit ministru de externe în urmă cu un an, după ce a ocupat o serie de posturi ministeriale în departamente care includeau justiție, educație, comerț internațional. 

Cariera politică

Ea și-a început călătoria politică în adolescență, membră a liberal-democraților, înainte de a trece la conservatorii de dreapta. 

În timpul campaniei pentru Brexit, ea a susținut rămânerea în Uniunea Europeană, dar și-a schimbat rapid tabăra după votarea referendumului. Din cauza stilului ei de îmbrăcăminte, ea a fost comparată cu simbolul conservator, Margaret Thatcher. Stilul ei rigid s-a mai flexibilizat în timp, iar aliații ei au încercat să ”lumineze” personajul, dezvăluind că îi place karaoke-ul.

Marți, Boris Johnson își va ține discursul de rămas bun în Downing Street. Apoi, el își va prezenta oficial demisia reginei Elisabeta a II-a, după care aceasta o va numi pe Liz Truss drept succesor. 

Ceremonia de predare va fi organizată de regină pentru prima dată la Castelul Balmoral, în locul Palatului Buckingham din Londra. Regina a avut probleme de mobilitate și a fost forțată recent să anuleze numeroase evenimente publice.

Prima prioritate a noului premier va fi anunțarea noului guvern, care va ține prima sesiune miercuri. Vor fi planificate și convorbiri telefonice cu lideri internaționali, iar Truss a spus că ar dori ca primul ei apel să fie către președintele ucrainean Zelenski.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel