Linia roșie în coaliție. Iohannis intervine de la Bruxelles și-i pune punct

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Politică
foto pixabay
foto pixabay

Președintele Klaus Iohannis se află la Bruxelles, unde discută despre războiul din Ucraina și consecințele lui directe. 

Întrebat despre discuțiile din coaliția de guvernare despre noi taxe ori impozit progresiv, președintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Discuții evident sunt și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu, în sectorul energetic. Este nevoie, pe de cealaltă parte, de venituri și toată lumea caută venituri în plus, însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând, dar nu este după părerea mea greșit să fie luate în discuție diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-o dată trebuie să plătească mai mult. Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite și discuțiile care se poartă în mod nu neapărat cu titlul de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliție, deci, nu există o decizie politică pe creșterea impozitului sau a taxării și Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce așa va rămâne.”

Linie roșie pentru PNL

 PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare.

„Cota unică este fără discuție sistemul de impozitare care a adus foarte mult progres în România. În 2004, când a fost introdusă cota unică, aveam un impozit progresiv, cota maximă era 40%, evaziunea fiscală era în floare, oamenii încercau să găsească tot felul de variante ca să-și mascheze veniturile, să nu plătească taxe și impozite. Atunci a venit Guvernul liberal, a propus cota unică și lucrurile s-au așezat. Cota unică încurajează munca, este un sistem predictibil și un sistem care aduce bani la buget”, a spus Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, la RFI.

„PNL nu este dispus să renunțe la cota unică. Argumentele sunt nu doar cele care țin de faptul că această cotă unică a fost introdusă și este de sorginte liberală, că stimulează munca, stimulează acumularea, ci sunt și argumente care țin de specificul de astăzi, de criză, de problemele care există, unde a schimba cota unică cu un sistem progresiv nu face altceva decât să bulverseze grav economia și sistemul social din România”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă PNL e dispus să susțină cota unică de impozitare, cu riscul ruperii coaliției, senatorul a răspuns: ”În general, când e o coaliție, n-o faci pentru ca s-o rupi. Cred că cota unică este una din liniile roșii”.

Ciolacu insistă

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a insistat vehement asupra impozitării progresive, susținând, contrar liberalilor: ”cu impozitare progresivă s-au dezvoltat state, noi am rămas încremeniți”. 

”Și SUA, și toate țările dezvoltate fac astfel de deduceri. Îți măresc impozitul de la 10 la 12%, dar, în acei 2%, te las să vii cu cheltuieli să ai deduceri de ele, astfel încât statul te împinge către servicii (...) Așa este normal, așa e în democrație, nu o să mă bat eu la televizor să zic: dom`ne nu (...) cota unică” spunea liderul PSD. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel