Liderii celor mai mari țări UE au ajuns la Kiev. A ajuns și Iohannis. Eugen Tomac: O validare a rolului României

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Macron, Draghi și Scholz au ajuns în Ucraina cu trenul special.

Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz sunt așteptați să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a demonstra solidaritatea occidentală cu Ucraina.

Trei state din Balcanii de Vest au susținut oficial acordarea statutului de candidat Ucrainei.

Vizita, care nu a fost anunțată din motive de securitate, va avea loc cu o zi înainte ca Comisia Europeană să emită o recomandare privind statutul Ucrainei ca candidat la UE, lucru pe care cele mai mari țări europene s-au abținut să facă.

Vorbind în România miercuri, Macron a spus că este timpul ca Europa să încurajeze Ucraina când vine vorba de ambițiile sale europene.

Tomac: Suntem un actor care vorbește mai puțin, dar am fost eficienți

Klaus Iohannis a confirmat vizita de la Kiev: ”Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de Președintele Zelenski și de poporul ucrainean”, a scris președintele României.

”Prezența nucleului dur al UE este un semnal puternică, întrucât vine să consfințească mesajul că, politic, s-a decis ca Ucraina să înceapă discuțiile pentru aderarea la UE. (...) Iată că românia este prezentă la cel mai înalt nivel la Kiev. România joacă un rol foarte important în regiune. Suntem un actor care vorbește mai puțin, dar am fost eficienți”, este de părere europarlamentarul PMP.

Presiuni pentru un acord de pace?

Kievul a criticat Franța, Germania și, într-o mai mică măsură, Italia, pentru că au întârziat sprijinul acordat Ucrainei, care le-a acuzat de livrări prea lente de arme și că își pun propriul progres înaintea libertății și securității Ucrainei.

Oleksiy Arestovich, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna aceasta pentru ziarul german Bild că este îngrijorat că cei trei lideri de la Kiev vor face presiuni asupra lui pentru a accepta un acord de pace favorabil președintelui rus Vladimir Putin.

„Ei va spune că trebuie (să acceptăm acordul de pace) să punem capăt unui război care provoacă probleme alimentare și economice... că trebuie să-i salvăm fața domnului Putin”, a spus Arestovich, referindu-se la comentariile lui Macron că nu este necesar. pentru a-l umili pe liderul rus.

Draghi a spus marți că este important ca discuțiile de pace să înceapă cât mai curând posibil, dar a adăugat că acestea trebuie să fie „în condițiile pe care Ucraina le consideră acceptabile”.

Vizita va avea loc în ajunul evaluării de către Comisia Europeană a faptului dacă Ucrainei ar trebui să i se acorde statutul de candidat la UE.

Potrivit oficialilor familiarizați cu chestiunea, Comisia Europeană este probabil să spună că Ucraina ar trebui să devină candidată la UE, cu condiția să efectueze o serie de reforme menite să consolideze statul de drept și să combată corupția.

Cu toate acestea, țările UE încă nu sunt de acord cu privire la faptul dacă aceste reforme ar trebui privite ca o condiție prealabilă pentru ca Ucraina să devină candidată sau dacă ar trebui stabilită o listă de verificare a reformelor înainte de următorul pas pe drumul către UE - deschiderea oficială a negocierilor privind introducerea.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel