Letonia va demonta Monumentul Victoriei Sovietice de la Riga și alte încă 300 care amintesc despre regimul totalitar

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Letonia a adoptat joi o lege prin care toate monumentele şi alte obiecte care glorifică regimurile totalitare trebuie să fie demontate sau înlăturate până pe 15 noiembrie.

Legea precizează că Monumentul Victoriei Sovietice de la Riga se numără printre cele care trebuie dărâmate, plan deja aprobat de consiliul municipal, transmite Deutsche Presse-Agentur, citat de Agerpres. Menţionează, de asemenea, că în Letonia există aproximativ 300 de monumente, plăci memoriale şi obiecte comemorative care celebrează regimul sovietic sau Armata Roşie, deşi niciunul nu este la fel de controversat ca Monumentul Victoriei.

Impunătorul monument ridicat în capitala Riga în 1985 este format dintr-un obelisc de 79 de metri înălţime şi mai multe statui uriaşe de bronz şi a fost construit pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei în al doilea război mondial.

Letonia a fost ocupată atât de Germania, cât şi de Uniunea Sovietică, în timpul celui de-al doilea război mondial. După sfârşitul războiului a fost anexată de Moscova, făcând parte din URSS până în 1991.

Monumentul Victoriei Sovietice este perceput de mulţi ca un simbol al ocupaţiei ruseşti, mai degrabă decât ca celebrarea unei victorii, conform Jurnal.md.

Țările baltice scapă de relicvele URSS

Lituania scapă și ea de un monument din granit care înfățișează șase soldați sovietici din cimitirul militar Antakalnis, scrie BNS, citat de Evropieska Pravda.

Potrivit primarului capitalei Vilnius, Remigius Shimashius, soldații sovietici nu mai sunt înmormântați în acest loc.

Monumentul de granit este un loc tradițional de comemorare pe 9 mai pentru susținătorii viziunii sovieto-ruse asupra istoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Soarta ulterioară a monumentului va fi stabilită de comisia municipală de memorie istorică.

În Estonia, a fost găsit un „mormânt comun” al soldaților sovietici, unde nimeni nu este de fapt îngropat.

Un studiu al gropii comune a militarilor sovietici din orașul eston Otepää a constatat că de fapt nu există înmormântare în acest loc și monumentul a fost ridicat pur simbolic.

Monumentul a fost ridicat în 1957, sub ocupația sovietică, iar pe hârtie apăreau că 34 de persoane au fost îngropate în groapa comună. 

Directorul muzeului militar, Hellar Lill, a spus că descoperirea a fost o surpriză.

„Este obișnuit ca Estonia să aibă cifre oficiale cu privire la numărul de persoane îngropate și numărul real de persoane din mormânt, dar aceasta este prima dată când Estonia face o fabricație pur propagandistică”, a spus el.

Primarul Otepae, Jaanus Barkala, spune că oamenii în vârstă din oraș au spus anterior că nu își amintesc de o groapă comună în zonă. „Mă bucur că spațiul orașului va putea scăpa de acest monument nepotrivit”, a adăugat el. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel