Moscova primește o nouă palmă de la Kazahstan: S-a retras din acordul CSI privind comitetul valutar

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Președintele kazah Kasym-Jomart Tokayev ia o măsură care va înfuria Moscova

Kazahstanul s-a retras din Acordul din 1995 al Uniunii Statelor Independente privind Comitetul Monetar Interstatal.

Forbes scrie despre asta cu referire la presa locală.

Protocolul corespunzător a fost semnat de președintele țării, Kasym-Jomart Tokayev, iar documentul a intrat deja în vigoare.

Comitetul a fost creat pentru a coordona politica monetară și valutară a statelor care sunt membre ale acordului privind crearea unei uniuni de plăți a statelor membre CSI, precum și pentru a coopera și implementa acțiuni coordonate în materie de control valutar.

Trebui amintit că Tokaev a declarat la forul economic de la Sankt Petersburg în prezența lui Putin că țara sa nu va recunoaște autointitulatele republici Donețk și Luhansk. 

Mai târziu, Tokayev a spus că plănuiește să crească livrările de petrol către Europa, iar, ca răspuns, Federația Rusă a închis un terminal important pentru exportul kazahilor.

Pe 6 iulie a avut loc o explozie pe câmpul kazah Tengiz. În aceeași zi, a devenit cunoscut faptul că Kazahstanul are în vedere interzicerea transportului de mărfuri sancționate către Federația Rusă și Belarus, care au fost sancționate de UE, Marea Britanie și SUA.

Cu o zi înainte, Tokayev a instruit guvernul să diversifice rutele de aprovizionare cu petrol către Europa, ocolind Federația Rusă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel