Kremlinul ar plănui să-și „rebranduiască” invazia Ucrainei. ”Ar trebui înlocuite cu ceva mai eficient”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Simbolurile ”Z” și ”V” dispar ușor-ușor de pe clădirile oficiale.

O posibilă „rebranduire” a invaziei Ucrainei este vehiculată în mediul online, după ce autoritățile ruse au ordonat îndepărtarea bannerelor uriașe cu simbolurile „Z” și „V” pro-război de pe clădirile importante.

La Moscova, inspectorii i-au ordonat lui Serghei Mironov, liderul partidului pro-Putin Rusia Justă, să scoată un banner din biroul său din centrul orașului, invocând „numeroase” plângeri ale cetățenilor, relatează britanic The Times .

Totodată, în Novosibirsk, cel mai mare oraș al Siberiei, oficialii au acționat în mod similar după ce afirmația unui adolescent conform căreia bannere atârnate în fața primăriei au încălcat reglementările publicității publice. Bannerul a fost, de asemenea, scos de pe fațada biroului veteranilor militari din Perm, regiunea Ural.

Copiii care au „împodobit” ferestrele centrului cultural din regiunea de vest a Rusiei Pskov cu „Z” și „V” au primit, de asemenea, ordin să scoată simbolurile. Un oficial local a declarat la televiziunea de stat că pot fi afișate doar imagini neutre din punct de vedere politic.

Este binecunoscut faptul că oficialii ruși ignoră legile țării atunci când doresc, iar unii analiști speculează acum că eliminarea bannerelor ar putea însemna că Moscova a decis să renunțe la cele două simboluri.

Literele amintesc de alte regimuri dictatoriale

Literele Z și V au fost observate pentru prima dată pe tancurile și vehiculele blindate rusești chiar înainte de invazia din februarie a Ucrainei. 

Deși a fost folosit inițial în scopuri de identificare, oficialii ruși ai apărării au spus mai târziu că semnificațiile lor sunt „Pentru Victorie” („Pentru Victorie”) și „Forța V Justiție” („Forța în Adevăr”), deși au existat încă diverse interpretări ale acestor simboluri.

Cu toate acestea, aceste simboluri, potrivit The Times, nu au reușit să capteze imaginația publicului și pot fi văzute mai ales în birourile guvernamentale, organizațiile pro-Kremlin și mașinile de poliție.

"Este posibil ca Kremlinul să plănuiască un rebranding. Aceste două simboluri ciudate nu au mers bine și de aceea ar trebui înlocuite cu ceva mai eficient", a spus analistul politic Abbas Galyamov .

Niciuna dintre aceste litere nu există în alfabetul chirilic rus, deși ambele au echivalente fonetice. Criticii au protestat că simbolul Z amintește de zvastica și simbolismul nazist.

Galyamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin, mai subliniază că decizia de a elimina simbolurile ar putea fi un semn că Moscova caută modalități de a pune capăt a ceea ce numește oficial o „operație militară specială” în Ucraina. 

„Nu se poate exclude acest lucru și să fi fost luată o decizie de a pregăti oamenii pentru pace și de a începe rezolvarea tuturor acestor simboluri vizuale militariste”, a scris Galjamov în aplicația de mesagerie Telegram.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel