Papa Francisc: Kiril mi-a citit toate JUSTIFICĂRILE pentru război. I-am spus: ”Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Papa Francisc a vorbit despre încercările Vaticanului de a aduce pacea în Ucraina.

Vizibil afectat de o problemă la genunchi, Papa Francisc (85 de ani) a acordat un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, în care a vorbit despre încercările sale de a contribui la oprirea agresiunii Rusiei în Ucraina. 

Papa explicat care sunt planurile: nu intenționează să viziteze Kievul, dar a menționat și că i-a sugerat președintelui rus Vladimir Putin ca cei doi să se întâlnească.

”În prima zi de război, l-am sunat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski . Nu l-am sunat pe Putin. Am vrut să fac un gest clar pe care îl va vedea întreaga lume. (...)

Dar la 20 de zile de la începutul războiului, l-am rugat pe cardinalul Parolin (Secretarul de Stat al Sfântului Scaun, echivalentul primului ministru n.r.) să trimită un mesaj președintelui rus și să-i spună că sunt gata să plec la Moscova. Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm”, spune Papa Francisc.

”Mai întâi trebuie să ajung la Moscova”

Șeful Bisericii Catolice este destul de sceptic privind șansele sale de a-l convinge pe Putin.

”Mi-e teamă că Putin nu poate și nu vrea să țină această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate, deci cum să nu o oprim? Acum douăzeci și cinci de ani am experimentat același lucru cu Rwanda...

Încă nu mă duc la Kiev. I-am trimis acolo pe cardinalii Michael Czerny și Konrad Krajewski. Dar simt că nu trebuie să plec. Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin... Dar sunt și preot, ce pot face? Fac tot ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa măcar puțin”, a spus Papa Francisc.

Patriarhul Kiril ”mi-a citit toate justificările pentru război”

În continuarea discuției, el l-a criticat și pe Patriarhul Kirill , șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care susține războiul din Ucraina.

Foto: Patriarhul Kirill /  flickr, Larry Koester

”Am vorbit cu el 40 de minute prin Zoom. În primele douăzeci de minute mi-a citit de pe foaia pe care o ținea în mână toate justificările pentru război. L-am ascultat și i-am spus: „Nu înțeleg nimic din toate astea. Frate, nu suntem clericii statului, nu putem folosi limbajul politicii, ci limba lui Iisus”, a povestit Papa.

Papa Bergoglio arată că rolul clericilor ar trebui să fie cu totul altul și i-a transmis lui Kiril că ”Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt armelor”, a declarat Papa Francisc, care nu vede prea multe semne care să indice o încheiere a conflictului.

”(Viktor) Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că pe 9 mai totul se va termina. Sper să fie așa (...) Sunt pesimist , dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”, a conchis Sanctitatea Sa.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel