Kelemen Hunor vrea consolidarea relaţiilor bilaterale România-Ungaria: Suntem dependenţi unii de alţii în această regiune

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Kelemen Hunor vrea consolidarea relaţiilor bilaterale România-Ungaria: Suntem dependenţi unii de alţii în această regiune / Foto: Facebook Kelemen Hunor
Kelemen Hunor vrea consolidarea relaţiilor bilaterale România-Ungaria: Suntem dependenţi unii de alţii în această regiune / Foto: Facebook Kelemen Hunor

Kelemen Hunor susține consolidarea relaţiilor bilaterale România-Ungaria.

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a susține că asigurarea aprovizionării cu gaze naturale şi energie electrică reprezintă o provocare "mare", atât pentru România, cât şi pentru Ungaria. În acest context el susține că este necesară consolidarea relaţiilor bilaterale România-Ungaria. Declarația vine la finalul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Szijjarto Peter, care s-a aflat într-o vizită la Bucureşti, scrie Realitatea.net.

"Am discutat despre relaţiile româno-maghiare, despre provocările comunităţii maghiare din România, printre care se numără recensământul, respectiv despre dezideratele pe care le reprezentăm în cadrul coaliţiei de guvernământ. Este foarte important ca, în următoarele luni, cetăţenii care locuiesc în România şi Ungaria să fie în siguranţă, cei aflaţi în nevoie să fie protejaţi de guvernele celor două ţări, asigurarea aprovizionării cu gaze naturale şi energie electrică fiind o provocare mare.", a scris liderul UDMR, într-un mesaj pe Facebook.

"Suntem dependenţi unii de alţii în această regiune, de aceea este necesară consolidarea relaţiilor bilaterale româno-maghiare, e nevoie ca miniştrii de resort să se întâlnească mai des. Suntem într-o perioadă grea, de criză, dar UDMR şi-a asumat rolul într-o coaliţie de guvernământ tocmai pentru a găsi soluţii la provocările societăţii.", a mai scris Kelemen Hunor. 

Kelemen Hunor, gest controversat. Discurs lângă o hartă a Ungariei Mari, care includea și Transilvania

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a ținut un discurs în fața unui panou pe care era harta Ungariei Mari care include și Transilvania. Gestul său a stârnit din nou un adevărat scandal, transmite Realitatea Plus. Evenimentul a fost organizat de Biserica Reformată din Ardeal, eveniment la care au participat liderii UDMR și președintele Ungariei Katalin Novak. 

Harta stilizată a fost reprezentată sub forma rădăcinii unui copac, pe afișul evenimentului numit ”Ziua unității reformate din Bazinul Carpatic”. Evenimentul a fost organizat sâmbătă de Eparhia Reformată din Ardeal, cu participarea liderilor UDMR și a președintei Ungariei, Katalin Novak. Ulterior, Kelemen Hunor, a declarat că nu a văzut harta care se afla lângă el atunci când a ținut discursul și că aceasta ar avea o simbolistică religioasă. Vezi mai mult AICI.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România, după mesajul postate pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care acesta îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei, transmite Agerpres.

"MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus, după cum urmează: astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat.", se arată într-o precizare transmisă de MAE. Vezi mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel