Israelul a intrat în primul său acord de liber schimb cu un stat arab. ”E gata!”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Israelul a semnat cu EAU un acord de liber schimb, primul cu o ţară arabă

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (UAE) au semnat marţi, în Dubai, după luni de negocieri, un acord de liber schimb, destinat să impulsioneze relaţiile comerciale dintre cele două ţări.

Ambasadorul în Emiratele Arabe Unite, Amir Hayek, a anunțat succint semnarea acordului pe Twitter, postând pe Twitter „E gata!” ca răspuns la un tweet anterior pe această temă.

'Felicitări', a scris pe Twitter în limba arabă ambasadorul Israelului în Emirate, Amir Hayek, însoţindu-şi mesajul de o fotografie de la momentul semnării documentului.

Înaintea semnării, Ministerul israelian al economiei anunţa că acordul prevede eliminarea taxelor vamale la 96% dintre produse, printre care alimente, produse agricole, cosmetice, echipament medical şi medicamente.

În 2021, schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 900 milioane de dolari.

EAU şi Israelul şi-au normalizat relaţiile în septembrie 2020 prin Acordurile Abraham mediate de Statele Unite şi care au mai inclus Bahreinul, Sudanul şi Marocul.

Acordul comercial cu Emiratele este primul al Israelului cu o ţară arabă.

Prim-ministrul Naftali Bennett a lăudat ALS ca fiind „istoric” și cel mai rapid semnat din istoria Israelului. El i-a mulțumit Prințului Moștenitor de Abu Dhabi Mohamed Bin Zayed pentru accelerarea procesului.

„Continuăm să încălzim pacea dintre țări”, a scris Bennett pe Twitter.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel