Iran. Gardienii Revoluției au încercat să tracteze o dronă maritimă americană. Marina SUA a intervenit, iar iranienii au deconectat nava

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Marina SUA a împiedicat o navă iraniană să captureze o dronă maritimă americană în Golful Persic.

În timp ce forțele americane din regiune tranzitau apele internaționale în jurul orei 23:00 luni, au văzut o navă a Marinei Corpului Gărzii Revoluției Islamice Iraniene, Shahid Baziar, remorcând o dronă maritimă operată de SUA, scrie CNN.

Comandamentul Central al Forțelor a declarat într-un comunicat de presă că o navă de coastă de patrulare a Marinei SUA, USS Thunderbolt, „opera în apropiere și a răspuns imediat”, a spus Marina SUA.

După ce iranienii au atașat o linie de tractare la drona maritimă, forțele americane din zonă au comunicat direct cu iranienii pentru a recupera drona, a declarat un oficial american al apărării.

Nava de patrulare a Marinei SUA s-a apropiat apoi de drona maritimă, iar Flota a 5-a SUA a trimis un elicopter MH-60S Sea Hawk din Bahrain și l-a poziționat deasupra dronei, a spus comunicatul și un oficial american al apărării.

Marina SUA a publicat și un videoclip care arată nava de sprijin Shahid Baziar, aparținând Marinei Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran remorcând ilegal o navă de suprafață fără pilot Saildrone Explorer în apele internaționale ale Golfului Persic, în timp ce nava de coastă de patrulare a USS Thunderbolt se apropie.

După ce SUA au răspuns atât cu nava de coastă, cât și cu elicopterul Sea Hawk, nava iraniană a deconectat linia de remorcare de la drona americană și a plecat din zonă patru ore mai târziu, se arată în comunicat.Marina SUA și-a reluat apoi operațiunile „fără incidente”, a adăugat comunicatul.

Incidentul are loc într-un moment critic în relațiile dintre Iran și SUA. Negocierile pentru relansarea acordului nuclear cu Iranul sunt într-o etapă sensibilă, iar oficialii americani și-au exprimat un oarecare optimism cu privire la ultimele eforturi.

Viceamiralul Brad Cooper, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Navale SUA, Flota a 5-a SUA și Forțele Maritime Combinate, a numit acțiunile iranienilor „flagrante, nejustificate și inconsecvente cu comportamentul unei forțe maritime profesioniste”, într-o declarație despre incident.

„Forțele navale americane rămân vigilente și vor continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională, promovând în același timp ordinea internațională bazată pe reguli în întreaga regiune”, a spus Cooper într-un comunicat.

Generalul Michael „Erik” Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, care supraveghează prezența militară a SUA în Orientul Mijlociu, a reacționat ferm, declarând că acțiunile Iranului sunt ilegale.

„Profesionalismul și competența echipajului USS Thunderbolt au împiedicat Iranul de la această acțiune ilegală”, a spus Kurilla într-un comunicat. „Acest incident demonstrează încă o dată activitatea destabilizatoare, ilegală și neprofesională continuă a Iranului în Orientul Mijlociu”.

Drona maritimă pe care IRGCN a încercat să o ia este „proprietatea guvernului SUA și este echipată cu senzori, radare și camere pentru navigație și colectare de date”, se arată în comunicat. Drona „nu stochează informații sensibile sau clasificate”, a adăugat comunicatul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel