Ioan Talpeș: Unirea României cu Republica Molodva ar fi un dezastru fără niște garanții

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Ioan Talpeș: Unirea României cu Republica Molodva ar fi un dezastru fără niște garanții
Ioan Talpeș: Unirea României cu Republica Molodva ar fi un dezastru fără niște garanții

Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, a vorbit despre posibilitatea unirii României cu Republica Moldova.

Un număr de 92 de foști deputați din Republica Moldova, dar și alte personalități importante din țara vecină, afirmă într-o scrisoare deschisă adresată președinților României și Republicii Moldova, Klaus Iohannis și Maia Sandu, că în fața riscului unei invazii ruse reale soluția ar fi unirea celor două țări. Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, a vorbit despre acest subiect duminică seara, în emisiunea "Culisele Statului Paralel", de la Realitatea Plus.

"Oricând o asemenea scrisoare e oportună. E doar un nivel de abordare al problematicii. În acest caz, lucrurile sunt mult mai sensibile. E vorba de actul final de la Helsinki, de Tratatul de pace, care e foarte clar în materia respectivă, și el a fost respectat în materia respectivă, în Germania (...). RDG s-a manifestat că vrea să se unească cu Germania, nu RFG au spus. 

Ca acțiune mi se pare foarte oportună pentru că targe un semnal de alarmă că mai există oameni care au în vedere și chiar cer așa ceva. Am întâlni oameni în diferitele funcții pe care le-am avut care îți închideau gura. Ei nu ziceau că se neagă (acest subiect  - n.r.), ci de a evita subiectul. Se face în jocurile respective.

"Unirea ar fi un dezastru fără niște garanții. Situația de criză ar atrage țara noastră după ea"

Ne aflăm în situația următoare: suntem capabili să asociem Moldova cu situația actuală a României și a Moldovei? Ar fi un dezastru fără niște garanții. Această situație de criză (din Ucraina - n.r.) ar atrage România după ea. Chestiunea trebuie privită și abordată cu mare atenție. Iohannis și ceilalți să se rețină în a se exprima.

Ajutoarele (trimise de România Republicii Moldova - n.r.), dacă le contabilizam, ne dăm seama că nu sunt de ajuns. De ce acolo, care nu produce niciun litru, se menține aceste prețuri la carburanți? De ce din România se împing și se fac acțiuni de susținere a Moldovei? E clar că Moldova e încă pe filiera rusă la aprovizionare.

Pe filiera relației România-Rusia, România a primit cele mai scumpe contracte pe combustibil. Așa a fost tratată încă din zona lui Ceușescu. După 90, am fost cei mai văduviți în această relație cu Moscova. Eu zic că se întâmplă acest lucru din vina prostiei noastre. Ei au vrut să ne îngenuncheze.", a spus Talpeș, în cadrul emisiunii moderate de jurnalista Anca Alexandrescu. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel