India profită la MAXIM. Perioada REDUCERILOR la petrol. ”Avem relații economice bune cu Rusia”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Serghei Șoigu, Serghei Lavrov, S. Jaishankar, Rajnath Singh
Foto: Serghei Șoigu, Serghei Lavrov, S. Jaishankar, Rajnath Singh

India elaborează planuri pentru evitarea restricțiilor în ce privește comerțul cu Rusia.

India se concentrează pe stabilizarea legăturilor sale economice cu Rusia și lucrează la dezvoltarea unui mecanism de plată care să reglementeze comerțul pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

„Avem relații economice bune cu Rusia. Având în vedere circumstanțele actuale, cred că ambele părți lucrează pentru ca aceste relații economice să rămână stabile”, a declarat Arindam Bagchi, purtătorul de cuvânt al ministerului indian de externe.

Cum s-a schimbat situația

Înainte de războiul din Ucraina, rafinăriile indiene cumpărau rareori petrol rusesc din cauza costurilor mari de transport. 

Totuși, interesul companiilor indiene pentru petrolul rusesc a crescut simțitor.

Motivul este unul singur: prețul. În contextul sancțiunilor occidentale care i-au determinat pe mulți importatori să abandoneze comerțul cu Rusia, prețul petrolului a scăzut la niveluri record, așa că India a profitat de reduceri.

India a cerut încetarea violenței în Ucraina, dar s-a abținut de la condamnarea totală a Rusiei, cu care are legături politice și de securitate de lungă durată.

Potrivit Reuters, de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, rafinăriile indiene au comandat cel puțin 16 milioane de barili de petrol rusesc mai ieftin. India a cumpărat într-o lună cât în tot anul 2021, mai arată publicația citată.

America s-a ferit să-și antagonizeze un partener și așa destul de capricios și imprevizibil și a evitat să traseze linii roșii, rezumându-se doar la a cere guvernului de la New Delhi să evite o ”accelerare rapidă” a importurilor de petrol din Rusia ale Indiei. 

”Prietenii nu stabilesc linii roșii”, a declarat oficialul american Daleep Singh, consilier pe securitate națională în domeniul economic, adăugând totuși că partenerii săi din Europa și Asia au fost îndemnați să-și reducă dependența față de ”un furnizor de energie nesigur”.

Un oficial guvernamental american declarase anterior pentru Reuters că Washingtonul nu are nicio obiecție ca India să cumpere petrol rusesc, cu condiția ca achizițiile să fie făcute la prețuri mai mici decât cele de pe piață

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel