Încă 32 de avioane F-16 second-hand pentru România. Expert: ”Vom putea lucra cu ele încă 15 ani”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

România achiziționează aeronave de luptă second-hand, de la Guvernul Novegiei.

Guvernul va aproba joi proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F16, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, menţionând că, în actualul context, este nevoie de continuarea întăririi capacităţii de apărare şi răspuns a Armatei.

"Vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operaţională", a precizat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.

Generalul în rezervă Cristian Barbu estimează că cele 32 de aeronave sunt o achiziție oportună pentru România.

În opinia acestuia, avioanele vor putea fi utilizate de forțele aeriene române pentru următorii 15 ani, iar costul total de mentenanță este unul scăzut pentru acest tip de echipare.

”Avioanele sunt bine întreținute și sunt la un preț convingător. În 2024-2025 vom avea o flotă de 49 de F-16, toate funcționale și cred că 15 ani vom putea lucra cu ele. Costul total, care înseamnă avioane, logistică, instruire, instrucție, mentenanța totală, însemnă un efort de 4,5 miliarde de euro”, a declarat expertul militar, la B1tv.

Premierul Ciucă a precizat că este nevoie, în actualul context, de a acorda atenţie cuvenită întăririi capacităţii de apărare şi de răspuns a armatei române.

"Cred că este, de asemenea, important de subliniat că, dincolo de achiziţia acestor aparate, se dezvoltă şi capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare pentru că facilităţile de mentenanţă şi modernizare se vor dezvolta şi se vor consolida în România", a adăugat premierul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel