În Bulgaria, există riscul unei puteri mai favorabile Rusiei

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Viitorul Bulgariei depinde de votul cetățenilor
Viitorul Bulgariei depinde de votul cetățenilor

Cetățenii cu drept de vot ai celei mai sărace țări din Europa, se vor prezenta duminică la urne, pentru a cincea oară în doi ani.

Pe fondul imposibilității de a forma o coaliție solidă în contextul unui peisaj politic extrem de fragmentat, apariția unei puteri mai favorabile Moscovei reprezintă un risc tot mai mare, scrie publicația economică Les Echos, întrebându-se dacă cei 6,5 milioane de bulgari vor avea, în sfârșit, un guvern stabil. 

Potrivit cotidianului francez, există o mare îngrijorare că alegerile legislative de duminică nu vor reuși să oferi o cale de ieșire din criza politică din care Bulgaria nu poate scăpa din 2021. Alegătorii sunt chemați la urne pentru a cincea oară în doi ani.

După ultimul scrutin din octombrie, nicio coaliție guvernamentală nu a putut fi formată, ceea ce a dus la dizolvarea Parlamentului. Cu toate acestea, concluzia tuturor sondajele realizate în ultimele săptămâni este că lucrurile nu se vor schimba nici de această dată: parlamentul va fi, din nou, extrem de fragmentat după vot. Două partide conduse de foști premieri se află în fruntea preferințelor electorale, fiecare înregistrând aproximativ 25% din intențiile de vot. Este vorba despre ”Continuăm schimbarea”, al lui Kiril Petkov, și GERB, al lui Boiko Borissov.

Corupție generalizată

În stadiul actual, este de neconceput ca acestea să formeze o alianță, deoarece proeuropeanul și liberalul Petkov, care s-a aflat la putere câteva luni în 2021-2022, și-a construit succesul pe opoziția față de Borissov, pe care îl acuză că a pus în practică un sistem clientelar pe scară largă.

Borissov a fost prim-ministru aproape neîntrerupt din 2009 până în 2021. Partidul său populist GERB este în mod oficial de centru-dreapta și pro-occidental, dar mai presus de toate întruchipează clientelismul și corupția generalizate în țară", explică Nadège Ragaru, director de cercetare la Sciences Po. Legăturile sale cu Rusia nu sunt foarte clare, dar par să fie susținute de interese economice comune.

Extrema dreaptă pro-rusă

În spatele acestor două mari blocuri, partidul de extremă dreapta Renașterea, care este eurofob și deschis pro-rus, a crescut la putere în ultimii ani. În sondaje, este creditat cu aproximativ 13% din voturi, la egalitate cu DPS, care apără interesele minorității turcești și musulmane.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel