HIMARS, cea mai puternică armă livrată ucrainenilor. Patru echipamente sunt deja în Europa. Pentagonul dă detalii

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Primele patru lansatoare de rachete multiple HIMARS pe care Statele Unite le vor transfera în Ucraina sunt deja în Europa. 

Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Colin Kohl, a declarat că sistemele au fost aduse deja în Europa.

„În așteptarea acestei potențiale decizii a președintelui Biden, Departamentul Apărării a pre-poziționat HIMARS în Europa pentru a asigura livrarea lor rapidă către ucraineni”, a spus Kohl, menționând că prima tranșă este de patru HIMARS.

 

Rachete cu rază de maxim 80 de km

 

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Ucraina va primi mai întâi patru sisteme HIMARS care vor opera rachete cu rază maximă de 80 de km. El a menționat că, dacă va fi necesar, numărul de rachete va fi rapid crescut.

În SUA, instruirea este de așteptat să dureze aproximativ trei săptămâni, iar alte două săptămâni pot fi necesare pentru instruirea privind întreținerea sistemelor.

Kohl a subliniat că Statele Unite acordă Ucrainei HIMARS în scopuri defensive, iar aceasta include utilizarea acestor sisteme pentru o ofensivă care va permite eliberarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, deoarece în acest caz este vorba de autoapărare.

După ce sistemele vor fi folosite în luptă, americanii și ucrainenii le vor analiza eficacitatea și utilitatea pe câmpul de luptă, a spus Kohl. Apoi, ținând cont de acest lucru, precum și de situația de pe fronturile care se va dezvolta până la acel moment, vor coordona deciziile privind asistența militară ulterioară.

 

Sistem avansat de rachete

HIMARS (Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate) este un sistem extrem de mobil, care oferă puterea de foc a MLRS pe un șasiu cu roți.

Un sistem HIMARS are 6 rachete. După lansarea acestora, sistemul este gata de o nouă rundă de foc în aproximativ un minut.

Sistemul a fost utilizat în Siria, Irak și Afganistan.

România are în dotare trei platforme HIMARS, pentru care a plătit 1,5 miliarde de dolari.

Totuși, Statele Unite negociază cu Ucraina condițiile de livrare. Discuțiile sunt extrem de sensibile și au ca scop ajungerea la o înțelegere privind evitarea escaladării, întrucât sistemele care ar fi staționate în Ucraina vor putea lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel