Helsinki, marele anunț: ”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”. Suedia trimite cererea luni: Va fi un ”DA” clar

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Liderii finlandezi anunță că doresc să adere la NATO. Este de așteptat ca Suedia să trimită cererea de aderare la începutul săptămânii viitoare.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a dat semnalul unei schimbări geopolitice masive pentru Finlanda. 

Timp de decenii a preferat să rămână în afara structurilor NATO, asta până când Rusia a invadat Ucraina.

Președintele și prim-ministrul Finlandei au declarat astăzi că apartenența la NATO va consolida securitatea țării lor, precum și alianța în sine.

Sprijinul cetățenilor finlandezi pentru aderarea la NATO a fost de ani de zile la aproximativ 20-25%. Dar de la invadarea Ucrainei de către Rusia, aceasta a ajuns la un nivel record de 76%, conform ultimului sondaj de opinie, scrie BBC.

Ministrul de externe Pekka Haavisto a vorbit și el și a spus că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat situația de securitate a Finlandei.

Finlanda are o armată bine echipată și sofisticată. De asemenea, împărtășește o graniță lungă de 1300 km cu Rusia.

 

Urmează Suedia: Va fi un ”DA” clar

 

Dezbaterea din Suedia este mai puțin avansată decât în ​​Finlanda, dar și Suedia se îndreaptă spre cererea de aderare la NATO în tandem cu Finlanda, poate încă de săptămâna viitoare, scrie și NYT.

Ministrul de externe al Suediei, Ann Linde , a postat pe Twitter ca răspuns la anunțul liderilor Finlandei, că ”Suedia va decide după ce va fi prezentat raportul din consultările privind politica de securitate.”

Ziarul suedez Expressen, citat de The Guardian, susține că are informații conform cărora Suedia va depune luni cererea de aderare la NATO.

Prim-ministrul va convoca o ședință suplimentară de guvern mai târziu luni, unde va fi luată decizia istorică. Imediat după întâlnire se va depune cererea pentru cererea NATO, dacă nu va interveni nimic neprevăzut, au declarat surse pentru Expressen.

Marea Britanie va garanta securitatea Finlandei și Suediei

Preşedintele Sauli Niinisto, arată că ”Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui. Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi sporeşte securitatea, nu este în detrimentul nimănui altcuiva”.

Finlanda și Suedia sunt foarte aproape să înceapă procesul de aderare la NATO.

Aderarea celor două state s-ar produce efectiv peste aproximativ un an.

În acest timp, Marea Britanie s-a angajat că va garanta securitatea celor două state. Londra a semnat cu Suedia și Finlanda două Declaraţii de asistenţă reciprocă, acorduri identice, în care Londra oferă protecție ambelor state pe perioada între candidatura şi aderarea efectivă a acestora la NATO. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel