Guvernul britanic se clatină, demisiile curg. ”Dragă Boris, îmi pare rău că trebuie să-ți spun asta...”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Marți, doi dintre cei mai apropiați asociați ai lui Boris Johnson au demisionat din cabinetul său

Doi miniștri importanți ai guvernului britanic au demisionat astăzi din funcțiile lor, după ce au anunțat public că nu mai au încredere în premierul Boris Johnson, adică în capacitatea sa de a guverna în interesul statului.

Aceasta este cea mai grea lovitură politică pentru premierul ”teflon”, în primul rând pentru că atacul a venit din interiorul propriului său partid, de la cei mai apropiați parteneri ai săi, care, riscând viitorul carierei lor politice, au decis să îl confrunte pe controversatul șef al guvernului britanic. .

Ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, a fost primul care a demisionat.

În scrisoarea sa de demisie, pe care a publicat-o pe Twitter, el a spus că nu mai poate servi în actualul guvern cu conștiința curată. „Deși sunt instinctiv un jucător de echipă, poporul britanic așteaptă pe bună dreptate integritate de la guvernul lor”, a spus Javid.

„Exemplul pe care îl dați ca lider și valorile pe care le reprezentați se reflectă asupra colegilor, a partidului și, în cele din urmă, asupra țării”, a scris el. „Conservatorii în cele mai bune condiții sunt percepuți ca factori de decizie încăpățânați, care urmează valori puternice. Poate că nu am fost întotdeauna populari, dar întotdeauna am acționat competent în interesul poporului. Din păcate, în circumstanțele actuale, publicul ajunge la concluzia că suntem niciunul dintre aceste lucruri.”

Îmi place Boris, dar...

„Îmi pare rău s-o spun, dar este clar pentru mine că această situație nu se va schimba sub conducerea dumneavoastră – și, prin urmare, mi-ați pierdut încrederea”, i-a transmis Sajid Javid lui Johnson. El a lăudat succesele din trecut - înfrângerea liderului laburist Jeremy Corbyn și gestionarea Brexit-ului -, dar apoi a adăugat: „Dar țara are nevoie de un Partid Conservator puternic și cu principii, iar partidul este mai mare decât oricare dintre membrii săi. V-am servit loial și ca un prieten, dar noi toți servim statul mai întâi. Când cineva trebuie să aleagă între acele două loialități, nu poate exista decât un singur răspuns."

Rishi Sunak , cancelarul de buget - în mod tradițional a treia cea mai influentă persoană din guvernul britanic - și-a dat demisia la scurt timp după Javid.

În demisia sa, Sunak și-a exprimat regretul că își părăsește postul într-un moment în care lumea se confruntă cu consecințele pandemiei și ale războiului din Ucraina. „Cu toate acestea, publicul se așteaptă pe bună dreptate ca guvernul să guverneze corect, competent și serios”, a scris Sunak. „Îmi este clar că aceasta ar putea fi ultima mea funcție ministerială, dar cred că pentru aceste standarde merită să lupt și, prin urmare, îmi dau demisia”.

Sunak a spus că atât Johnson, cât și el își doresc impozite mici, creștere economică rapidă și servicii publice de clasă mondială, dar că acest lucru poate fi realizat doar dacă muncești din greu, faci sacrificii și iei decizii dificile. „În timpul pregătirilor pentru discursul nostru comun despre economie de săptămâna viitoare, mi-a devenit clar că abordările noastre sunt fundamental diferite. Regret să părăsesc guvernul, dar am concluzionat că nu putem continua așa", a spus Sunak.

Deși aceasta este o lovitură grea pentru Johnson, al cărui viitor în fruntea statului și în cadrul propriului său partid este în fiecare zi din ce în ce mai pus sub semnul întrebării, ceilalți membri de frunte ai guvernului i-au fost deocamdată alături de Johnson.

Adjunctul lui Johnson, Raab, secretarul de Externe Liz Truss și ministrul de Interne Priti Patel au spus fiecare că rămân cu primul ministru.

Guvernul lui Johnson, dar și premierul însuși, au fost zguduiți de scandaluri, dintre care cea mai semnificativă a fost ancheta cu privire la petrecerile organizate la reședința primului ministru în timpul celei mai stricte perioade de izolare din Marea Britanie - când chiar și regina a trebuit să stea singură la înmormântarea soțului ei.

Sondajele de opinie publică au început să arate o scădere a sprijinului alegătorilor pentru conservatori, iar un număr tot mai mare de membri de partid se tem că vor suferi o înfrângere grea în următoarele alegeri.

Liderul opoziției, Sir Keir Starmer , a spus că „este evident că acest guvern se prăbușește” și i-a acuzat pe toți miniștrii că îl susțin chiar și atunci când încalcă în mod clar legea.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel