Guvernarea prin rotație: Ce MINISTERE vor trece de la un partid la altul

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Ferrari, facebook
Foto: Ferrari, facebook

Rotația premierilor se va produce în baza unui gentlemen's agreement între PNL și PSD, spune ministrul desemnat al Digitalizării, Florin Roman.

Rotația premierului: 25 mai 2023

Marcel Ciolacu a anunțat că cele două partide au convenit mecanismul de funcționare al viitorului guvern: „Există o dată exactă. 25 mai este data la care se va face rotația, prin Parlament. Premierul demisionează, cade tot cabinetul, apoi se vine iar în Parlament cu noul premier și un nou program de guvernare”, spune șeful PSD.

”Cele două partide vor avea aceste funcții la un interval de un an și jumătate, urmând ca această rotativă să se încheie în anul 2024”, a confirmat și Florin Roman, la RFI.

Partidele vor face schimb de ministere

PSD va avea nouă ministere și secretariatul general al guvernului, PNL va avea opt ministere și UDMR va rămâne cu cele trei ministere, deținute în prezent.

Liderii celor trei partide au stabilit un sistem de rotație.

Pe lângă premier, în sistem mai sunt incluse ministerele „de forță” și ministerele avizatoare.

Astfel, din vara anului 2023, PSD va prelua și ministerele Justiție și Interne, urmând ca liberalii să primească Finanțele și Apărarea, precum și SGG-ul.

Citește și:  Tragedia din Bulgaria. Explozia unei anvelope, printre posibilele cauze ale accidentului soldat cu minim 45 de morţi

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel