Grecia ACCELEREAZĂ explorarea gazelor. EXXON, printre companiile câștigătoare. ”Primul foraj de probă va fi până la sfârșitul anului 2023”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Grecia își acoperă 40% din necesarul anual de energie cu gaz rusesc.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 aprilie că explorarea hidrocarburilor va fi accelerată și a dezvăluit care vor fi cele șase zone din vestul și sudul Greciei unde au fost deja acordate concesiuni în acest scop.

Potrivit acestuia, „accelerarea utilizării resurselor energetice naționale ale țării ne va crește independența energetică, mai ales că avem zăcăminte de gaze”, scrie AP.

Grecia își propune să efectueze primul foraj de probă până la sfârșitul anului 2023. 

O zonă ashore și cinci zone offshore unde au fost deja acordate concesiuni pentru explorarea hidrocarburilor în trecut au fost selectate pentru procesul de explorare accelerată a hidrocarburilor, a declarat prim-ministrul.

Cine va exploata zăcămintele

Mitsotakis a explicat care sunt zonele vizate, dezvăluind și numele companiilor care vor explora perimetrele acordate.

Zonele sunt situate la nord-vest de insula Corfu, în Marea Ionică, în Golful Kyparissia, vestul Peloponezului, în mare la vest și sud-vest de Creta, precum și în regiunea Ioannina - Epir.

  1. Pentru zonele din apropierea Cretei, consorțiul care efectuează explorarea este format din companiile Total, ExxonMobil și Hellenic Petroleum.

  2. Lângă Corfu consorțiul care efectuează explorarea este format din companiile Energean - Hellenic Petroleum.

  3. În Golful Kyparissia va opera compania Hellenic Petroleum (HELPE).

  4. În Ioannina va opera compania Energean.

Celelalte suprafețe de uscat din vestul Greciei unde s-au acordat concesiuni pentru explorarea hidrocarburilor (Etoloakarnania, Arta, Preveza și nord-vestul Peloponezului) au fost restituite statului grec, în timp ce o zonă offshore din vestul Golfului Patras, unde studiile au arătat existența petrolului și nu și a gazului natural, va fi returnată statului grec.

Un grup special de lucru va fi responsabil pentru accelerarea eforturilor țării de a explora și exploata potențialele rezerve de petrol și gaze, a spus premierul.

Grecia ar trebui să aibă o imagine mai clară asupra situației sale până în 2023, deoarece încearcă să formeze o parte cheie a unui efort la nivel european de reducere a dependenței de gazele naturale și petrolul rusești, a spus Mitsotakis.

Premierul a adăugat că guvernul este „optimist” și a subliniat „dacă se va dovedi că avem rezerve semnificative, vom înlocui importurile cu propria bogăție națională”.

Premierul a mai spus că „pe lângă o țară care poate stoca gaz (lichefiat), Grecia poate deveni și o țară care produce gaze naturale”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel