Geoană. Grupul de Luptă NATO din România: PRIMUL complet operațional

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Mircea Geoană a vorbit despre situația creată în regiune, dar și despre planurile NATO.

Semnalele sunt că Federația Rusă va continua acest asalt pe trei direcții strategice, în jurul Kievului, în est și în sud, a declarat vineri Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Rusia ar avea angajate 75% din totalul trupelor sale.

„Nu anticipăm riscuri la adresa țărilor aliate. Federația Rusă are astăzi în Ucraina blocate 75% din totalul forțelor sale militare și nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securității țărilor aliate. Suntem foarte preocupați de faptul că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federația Rusă va continua acest asalt pe trei direcții strategice, în jurul Kievului, în est și în sud, și din păcate anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime, amplificând victimele civile, adevărate acte de război, și suntem evident în deplin acord cu Curtea Penală Internațională care a declanșat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de către Federația Rusă”, a declarat Mircea Geoană.

Citește și: Grup de luptă NATO în România

Geoană a spus că Grupul de Luptă din România ar putea fi prima structură, dintre cele patru, care va fi complet operațională.

„Primul grup de luptă din cele patru este deja în faza inițială de operaționalizare de capabilități. Grupul din România fiind mai avansat, anticipăm că un statut de funcționalitate completă să fie realizat într-un interval cât mai scurt cu putință. România va avea primul grup de luptă din cele patru.

Pe lângă forțele din țări NATO ca măsuri de vigilență sporită, grupul de luptă din România și care deja a început să funcționeze sub comanda Franței va avea un număr de alți aliați care și-au anunțat intenția de a participa și sunt convins că România va convinge cât mai mulți aliați să facă parte din acest grup de luptă”, a declarat Mircea Geoană.

Interdicție de zbor deasupra Ucrainei?

Întrebat dacă NATO ar putea introduce o interdicție de zbor deasupra Ucrainei, secretarul general adjunct al NATO a spus: „Săptămâna viitoare vom avea un summit al liderilor NATO, președintele Biden, premierul Trudeau și liderii europeni se vor întâlni la sediul NATO și vom discuta și vom decide probabil continuarea acordării de sprijin militar, financiar și umanitar Ucrainei eroice. În același timp, noi ca lideri ai NATO avem și responsabilitatea de a veghea ca, în paralel cu sprijinul pentru ucraineni, să veghem astfel încât să nu transformăm un război deja complicat într-o conflagrație la nivel mondial între o alianță nucleară și o putere nucleară”.

El a explicat ce ar însemna interdicția de zbor.

„Au fost foarte multe discuții, inclusiv declarații, solicitări din partea liderilor Ucrainei, politicieni din țările NATO, care susțin că ar trebui să facem mai mult pentru Ucraina. Suntem de acord, putem să facem mai mult, dar în același timp trebuie să fim atenți la modalitățile în care facem acest lucru, pentru că o zonă de interdicție aeriană înseamnă în fapt că ea trebuie să implementată și asigurată de către NATO, ceea ce înseamnă că trebuie să tragem în avioane rusești, trebuie să bombardăm aeroporturi rusești sau din Belarus, înseamnă de fapt un act de război direct cu Federația Rusă”, a mai spus Geoană.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel