Generalii-șosete. Noul comandant care îl înlocuiește pe Dvornikov după 3 luni: A umilit un ofițer atât de mult, încât s-a sinucis în fața lui

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Mai mulți generali ruși au fost, cel mai probabil, revocați din funcțiile lor la începutul acestei luni.

 

Câțiva dintre generalii de rang înalt ai Rusiei au fost cel mai probabil revocați din funcțiile lor la începutul acestei luni, iar Ministerul Apărării britanic raportează că șeful Districtului Militar de Sud, generalul Alexander Dvornikov, se află, cel mai probabil, printre aceștia.

Potrivit ministerului britanic, generalul-colonel Andrei Serdyukov, comandantul Forțelor Aeropurtate de elită (VDV) din Federația Rusă, a fost și el demis. Ambii generali sunt veterani ai războaielor cecene, au participat la intervenția militară rusă din Siria și au fost decorați cu Ordinul Eroului Federației Ruse.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu , a vizitat personal câmpul de luptă ucrainean, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, pentru prima dată de la începutul „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte oficial Moscova invadarea Ucrainei.

Potrivit ziarului Kommersant, Șoigu a efectuat o „inspecție a pozițiilor de comandă” în cadrul căreia comandanții din teren i-au oferit informații despre situația actuală și despre operațiunile desfășurate de armata rusă. Nu s-au dat detalii despre momentul când Şoigu a făcut vizita sau unde anume s-a aflat în Ucraina.

Dvornikov a dat greș. A fost înlocuit

Dvornikov a fost înlocuit în funcția de comandant al Districtului Militar de Sud de un alt erou al Federației Ruse, generalul Serghei Surovikin, actualul comandant al Forțelor Aero-Spațiale (VKS), care a condus și intervenția rusă în Siria între martie și decembrie 2017 și în perioada ianuarie - aprilie.2019, un total mai lung decât orice alt general rus, scrie Ilmessaggero.

Potrivit majorității surselor de informații occidentale, generalul Dvornikov a fost trimis în Ucraina la sfârșitul lunii aprilie a acestui an pentru a prelua comanda operațională directă a forțelor ruse din țară. 

După eșecurile inițiale ale invaziei ruse și după haosul logistic și de comandă care a urmat, Kremlinul a decis să creeze o structură de comandă clară pe teren, cu un ofițer superior, care să comande din Ucrainaa. Această onoare a revenit comandantului Districtului Militar de Sud, ale cărui unități sunt cele mai reprezentate dintre forțele ruse din Ucraina.

Opiniile analiștilor occidentali cu privire la experiența și priceperea generalului Dvornikov s-au confirmat, majoritatea îl vedeau ca un comandant cu experiență de război modestă, al cărui mandat în Siria a fost marcat de distrugerea în masă a țintelor civile și de certuri cu aliații iranieni, pentru care Teheranul a trebuit să își ceară scuze personal.

Strategia lui Dvornikov în Siria s-a redus în primul rând la atacuri frontale susținute de artilerie grea, aceeași strategie pe care au preluat-o forțele ruse din Ucraina în ultimele săptămâni.

Dacă este adevărat că Dvornikov a fost înlăturat, acest lucru ar putea confirma și mai mult rapoartele anterioare ale serviciilor occidentale că Rusia avansează mult mai încet și cu pierderi mult mai mari decât se aștepta în această etapă a războiului din Ucraina, în ciuda superiorității multiple a artileriei asupra trupelor ucrainene.

Generalul Surovikin a fost comandantul Districtului Militar de Est din 2013 până în 2017, când a fost numit comandant al VKS, o ramură a armatei ruse formată prin fuziunea Forțelor Aeriene Ruse și a Forțelor de Apărare Spațială.

Controverse privind noul comandant

Serghei Surovikin, pe de altă parte, se află în spatele controverselor, de la acuzații de corupție la acuzații de comportament violent. 

Acesta a absolvit, școala militară în 1987, după care a fost trimis în Afganistan.

În timpul loviturii de stat din august 1991, Surovikin a primit ordin să-și trimită batalionul pentru a dispersa demonstranții. Trei protestatari au fost uciși atunci. După înfrângerea loviturii de stat, Surovikin a fost arestat și ținut sub investigație timp de șapte luni. Cu toate acestea, acuzațiile asupra sa au fost retrase la 10 decembrie, deoarece Boris Elțin a concluzionat că Surovikin a urmat doar ordinele.

Ulterior, a fost promovat și trimis la Școala de Comandă a Armelor „MV Frunze” din Omsk, iar apoi și-a continuat și finalizat studiile la Academia Militară „MV Frunze” din Moscova în 1995.

Surovikin este implicat și în două episoade extrem de controversate.

Astfel, în 2004, în timp ce era comandantul Diviziei 34 Infanterie Motorizată, a fost acuzat de colonelul Viktor Chibizov că l-a bătut pentru că a votat pentru un alt candidat la alegerile pentru Duma de Stat.

Doar o lună mai târziu, adjunctul comandantului diviziei de armament, brigadierul Andrey Shtakal s-a împușcat în fața lui Surovikin și a locțiitorul comandantului districtului militar, după ce Surovikin a țipat la el și l-a insultat. Curtea militară l-a achitat pe Surovikin, arată kommersant.

În 2011, Surovikin s-a ocupat și de înființarea Poliției Militare Ruse ca ramură separată în cadrul armatei, dar din cauza conflictului dintre Ministerul Apărării și Parchetul Militar, a rămas fără comanda dorită asupra unității.

Ascensiunea sa prin intermediul forțelor armate ruse, și mai ales numirea sa ca general, în 2021, i-au determinat pe unii analiști să speculeze că el ar fi un ofițer care se pregătește să-i succedă într-o zi actualului șef al șefilor de stat major rus, Valeri Gerasimov.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel