GAZUL rusesc trebuie plătit în ruble. Putin amenință cu sistarea LIVRĂRILOR

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a semnat un decret prin care cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie.

Potrivit președintelui rus, contractele vor fi oprite dacă aceste plăți nu vor fi făcute în monedă rusească.

"Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gazele livrate începând de mâine", a spus Putin în declarații televizate.

„Dacă nu se fac astfel de plăți, vom considera că aceasta este o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici nu vom face caritate - adică contractele existente vor fi oprit."

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul Europei, așa că energia este cea mai puternică pârghie de care dispune Putin, în timp ce acesta încearcă să riposteze împotriva sancțiunilor occidentale cu privire la invazia sa în Ucraina.

Decizia sa de a impune plățile cu ruble a impulsionat moneda rusă, care a scăzut la minime istorice după invazia din 24 februarie, dar și-a revenit de atunci.

Companiile și guvernele occidentale au respins această mișcare ca o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari. Ministrul francez al economiei a declarat că Franța și Germania se pregătesc pentru un posibil scenariu conform căruia fluxurile de gaze rusești ar putea fi oprite - ceva care ar arunca Europa într-o criză energetică totală.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel