Funeraliile Reginei Elisabeta a II a. Consilier, Casa Regală a României: ”Îmi e tot mai clar, va fi pe 19 septembrie”. Cine participă din partea României

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Regele Charles al III lea / Facebook, Royal Family
Regele Charles al III lea / Facebook, Royal Family

Procesiunile legate de succesiunea la tronul Marii Britanii sunt în plină desfășurare.

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege sâmbătă de către Consiliul de Ascensiune.

Ceremoniile legate de proclamarea noului Rege al Marii Britanii sunt în desfășurare astăzi și mâine, după care drapelele vor fi coborâte din nou în bernă, arată consilierul Casei Regale A României, Ioan Luca Vlad.

Consilierul Casei Regale preconizează că funeraliile Reginei Elisabeta a II a ar putea avea loc peste mai mult de o săptămână, dat fiind faptul că respectiva zi fi zi liberă în Marea Britanie.

”Îmi este din ce în ce mai clar că funeraliile vor avea loc luni, 19 septembrie. Va fi zi liberă - mai ales pentru oficialii publici nu vor lucra, dar este puțin probabil ca firmele să se închidă pentru că vor face vânzări (importante n.r.) , având în vedere numărul mare al vizitatorilor de la Londra, din acele zile.

Procesiunea va avea loc la Catedrala Westminster Abbey. Va fi cel mai fastuos moment (...) va fi cu totul unic, va trebui să facem numărătoarea șefilor de stat sau de guvern. În Catedrală, intrarea va fi foarte limitată.

Concret, în acest moment, se adresează invitații către șefii de stat sau de guvern ale celorlalte state.

Din România, este foarte posibil ca domnul președinte Iohannis să fie invitat pe această cale guvernamentală. Dar Familia Regală este înrudită sau în legături de prietenie cu  90% dintre familiile regale ale lumii și sunt sigur că și Familia Regală a României va participa, în persoana Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu. Este posibil, având în vedere și relațiile de prietenie directă, inclusiv cu Regele Charles, să mai fie și alți membri ai familiei regale. Ar putea fi și Prințesa Elena, care se află în Marea Britaniei.

De acolo, cortegiul va merge tocmai până la Castelul Windsor, unde va exista o ceremonie mai mică - Commitment service, adică efectiv amplasarea în mormânt - pentru familia regală și cele mai apropiate familii regale străine”, explică Ioan Luca Vlad pentru Digi 24.

Încoronarea Regelui Charles

Potrivit consilierului Casei Regale, încoronarea Regelui Charles al III lea ar trebui să aibă loc anul viitor, din cauza pregătirilor minuțioase, care trebuie executate înainte.

”Încoronarea are foarte multe elemente juridice dublate de de pregătirile logistice. Este și o problemă de cât plătește guvernul pentru asta. 

Probabil, încoronarea va avea loc în luna aprilie. Luna aprilie este doar o aproximare a mea, bazată pe trecut.”, este de părere Ioan Luca Vlad.

Joe Biden a confirmat participarea la funeraliile Reginei

Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că intenţionează să ia parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă joi în Scoţia, informează AFP şi Reuters.

"Da. Nu cunosc încă detaliile, dar voi merge", le-a răspuns Biden unor jurnalişti care i-au adresat această întrebare, scrie Agerpres.

De asemenea, Împăratul Japoniei Naruhito și-a anunțat prezența la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta. De asemenea, soţia lui Naruhito, Împărăteasa Masako, ar urma să participe la funeralii, dacă starea sa de sănătate i-o permite, potrivit presei locale. Ar fi vorba despre prima călătorie în străinătate a Împăratului Naruhito după întronizarea sa în mai 2019, după abdicarea tatălui său.

Titlurile care s-au transferat automat Regelui Charles al III lea

Ioan Luca Vlad enumeră, într-o postare pe Facebook, o parte dintre titlurile care îi vor reveni automat noului Rege:

- Duce de Normandia: exercită suveranitatea asupra Insulelor Canalului Mânecii [Jersey, Guernsey si Sark], care sunt entități constituționale distincte de Regatul Unit.

- Lord of Mann: aceeași situație, cu privire la Insula Man [intre Marea Britanie si Irlanda].

- Duke of Lancaster: titlul stăpânului Ducatului de Lancaster, domeniu feudal care a supraviețuit reformelor, si care aparține de drept Suveranului.

- Seigneur of the Swans: titlul care corespunde dreptului exclusiv de a prinde lebede.

Poziții care nu s-au transmis automat

1. Titlul de Principe de Wales.

Este important de reținut ca Principele William este de ieri, Duce de Cornwall si Cambridge, și persoana pe locul 1 in linia de succesiune la Coroana Britanică.

Dar el NU a devenit si Principe de Wales. Poziția aceasta nu este ereditară, ci se afla in darul individual al Suveranului. Regina Elisabeta a II-a l-a ridicat in acest rang pe [atunci] Principele Charles la 26 iulie 1958, adică la 10 ani.

Odată ce a devenit Rege, juridic, titlul [împreuna cu cel atașat de Earl of Chester] a intrat in confuziune cu Coroana, si a redevenit disponibil pentru a fi acordat, desigur Principelui William, la o data si într-o ceremonie ce vor fi decise de Suveran ulterior.Titlul nu are drepturi sau implicații practice.

2. Calitatea de Cap [Șef] al Commonwealth-ului.

Calitatea de Cap al Commonwealth-ului este o poziție onorifica, instituita in onoarea Reginei Elisabeta a II-a personal, având in vedere ca ea si-a început domnia ca suveran asupra multor dintre fostele colonii britanice, actualmente state independente sau Regate in uniune personala.

Regulile de transmitere nu sunt prevazute in scris, si nu este nici o poziție ereditară.

La  Întalnirea Șefilor de Guvern din Commonwealth din 2018, acestia au agreat ca [atunci] Principele Charles sa devina ulteriorul Cap al Commonwealth-ului, pe baza dorinței Reginei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel