Fundaţia Nobel: Valoarea fiecărui premiu, majorată cu 84.000 de euro

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Nobel
Nobel

Fundaţia Nobel a anunţat vineri că majorează cu un milion de coroane suedeze (aproximativ 84.000 de euro) recompensa care însoţeşte premiul, ceea ce duce valoarea acestuia la aproape un milion de euro pentru fiecare categorie, transmite AFP.

"Fundaţia a ales să mărească valoarea premiului pentru că este viabil din punct de vedere financiar să facă acest lucru", arată organizaţia, într-un comunicat de presă.

Pentru laureaţii din 2023, care vor fi anunţaţi între 2 şi 9 octombrie, cecul care însoţeşte premiul va fi acum de unsprezece milioane de coroane (920.000 de euro), cea mai mare valoare nominală (în monedă suedeză) din istoria de peste o sută de ani a Premiilor Nobel.

Valoarea premiului a variat în ultimii zece ani, în funcţie de evoluţia financiară a Fundaţiei Nobel.

În 2012, Fundaţia, care gestionează patrimoniul lăsat moştenire de inventatorul suedez şi creatorul premiilor, Alfred Nobel, a trebuit să facă eforturi pentru a-şi restabili finanţele, reducând recompensa financiară de la 10 la 8 milioane de coroane.

În 2017, a reuşit deja să crească suma la 9 milioane, apoi la 10 milioane în 2020.

Atunci când mai mulţi câştigători împart un premiu (Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace sau premiul pentru Economie, creat mai recent), ei îşi împart egal suma.

"La sfârşitul anului 2022, valoarea de piaţă a capitalului investit de Fundaţia Nobel a ajuns la 5,799 miliarde de coroane", adică aproximativ 490 de milioane de euro, relevă Fundaţia.

Inventator al dinamitei în 1866, lucru care l-a făcut extrem de bogat, Alfred Nobel a alocat cea mai mare parte a averii sale către premiile care îi poartă numele, într-un testament redactat la Paris în 1895.

La vremea respectivă, suma lăsată moştenire era de 31,5 milioane de coroane, adică 1,8 miliarde de coroane actuale. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel