Fratele lui HIMARS. Germania livrează, într-un final, câteva sisteme moderne de rachete MARS II

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Germania a predat Ucrainei lansatoare de rachete multiple MARS II și tunuri autopropulsate.

Ucraina a primit din Germania trei lansatoare de rachete multiple MARS II și mai multe instalații de artilerie autopropulsată, pe lângă cele aflate deja în serviciu în cadrul Forțelor Armate. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Apărării al Germaniei, Christine Lambrecht,  scrie Berchtesgadener Anzeiger .

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhnyi a publicat un videoclip despre modul în care armata ucraineană funcționează cu sistemele de rachete M270 MLRS de vest cu rază lungă.

„Sistemele de rachete multiplex MARS II promise și încă trei PzH 2000 au fost livrate. Ne ținem de cuvânt”, a spus Christine Lambrecht.

Filmările includ scurte comentarii ale luptătorilor, arată pregătirea pentru utilizarea sistemului și surprinde imagini ale lansărilor de rachete. Ei zboară pe o traiectorie complexă, care este semnificativ diferită de traiectoria de zbor a proiectilelor MLRS sovietice.

Zalujni a mulțumit partenerilor pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei și asistența militară.

M270 este foarte asemănător cu sistemele HIMARS cu rază lungă de acțiune, pe care Forțele Armate ale Ucrainei le folosesc de aproximativ o lună pentru a „extrage” depozite, posturi de comandă și alte ținte strategice din spatele adânc al armatei ruse.

M270 diferă de HIMARS prin faptul că are două pachete de câte șase rachete simultan, precum și o bază pe șenile în loc de una pe roți.

Astfel, Germania a transferat deja 10 tunuri autopropulsate.

De asemenea, trei vehicule blindate de reparații și evacuare au fost predate Forțelor Armate ale Ucrainei.

În câteva zile ar trebui să înceapă și pregătirea militară pe sistemul de apărare aeriană Iris-T SLM. În toamnă, compania producătoare va putea livra Ucrainei un sistem de apărare aeriană „nou din fabrică”.

Ce este MARS II

Mars II / MLRS-E este o copie licențiată a M270 MLRS pe șenile americane bazată pe M2 Bradley BMP, „îmbunătățită” la fabricile Krauss-Maffei-Wegmann cu sistemul de control al focului EFCS de la Airbus. 

Sistemul are 12 ghidaje din fibră de sticlă pentru rachete dispuse în două cutii de unică folosință a câte șase rachete.

Toate cele 12 rachete pot fi trase în 60 de secunde. Raza de foc este de la 38 km la 300 km (cu MGM-140 balistic).

Echipajul este de trei persoane. Greutate - 26,6 t, lungime - 6,97 m, lățime - 2,94 m, înălțime - 2,59 m, garda la sol - 45 cm, putere - 500 CP, viteză pe autostradă - până la 64 km/h, cross-country - până la 48 km/ h, autonomie 480 km.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, Germania a predat forțelor de apărare ale Ucrainei cele cinci tancuri antiaeriene Gepard promise mai de mult. În total, Forțele Armate vor primi 30 dintre ele cu un stoc de muniție de circa 60.000 de obuze.

Pe 20 iulie, la întâlnirea de la Ramstein, a fost promis un nou ajutor militar Ucrainei, inclusiv  4 sisteme de rachete HIMARS suplimentare ,  sisteme de apărare aeriană NASAMS , artilerie și muniție.

Pe 23 iulie, Casa Albă a anunțat că  SUA nu vor furniza Ucrainei rachete ATACMS  (cu rază de peste 300 km) pentru M142 HIMARS pentru a „evita al treilea război mondial”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel