Fost consilier economic al lui Putin: Un embargo TOTAL pe petrol va OPRI războiul într-o lună. Rusia, forțată să ia măsuri ”Nu s-a mai întâmplat din anii 1990”

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Guvernul Putin nu ar mai avea resursele necesare pentru a finanța cheltuielile militare.

Andrei Illarionov, un fost consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pentru CNN de ce crede că un embargo complet asupra petrolului rus va pune capăt rapid războiului.

Dacă țările occidentale impun un ”embargo real” asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia, operațiunile rusești în Ucraina ar putea fi suspendate într-o lună sau două, a spus el.

”Cred că este un instrument non-militar foarte important pentru a influența procesul decizional al Kremlinului”, a declarat Illarionov pentru CNN.

”În prezent, veniturile directe din exporturile de petrol și gaze din Rusia reprezintă aproximativ 40% din toate veniturile bugetului rus, iar ținând cont de veniturile indirecte, acestea reprezintă aproape 60% din toate veniturile bugetului federal”, a spus el.

Illarionov a explicat apoi condițiile necesare pentru a crea o presiune economică suficientă pentru a opri operațiunile Rusiei în Ucraina.

”Presupunând că aceste venituri vor fi reduse semnificativ din cauza introducerii unui embargo complet asupra exporturilor de energie din Rusia, înțelegem că embargoul nu poate fi complet complet, pentru că avem China, poate câțiva consumatori mai mici, însă, va afecta principalele mase de importatori de resurse energetice din Rusia”, a spus el.

”Și dacă presupunem că Rusia nu are în prezent acces pe piața de credit din cauza sancțiunilor și dacă presupunem că rezervele de aur și de valută ale Băncii Centrale a Rusiei sunt înghețate, guvernul rus, guvernul lui Putin nu va avea resurse pentru finanțarea costurilor”, a spus el.

Illarionov a menționat că toate aceste costuri vor trebui „reduse cu 40-50%”, ceea ce nu s-a mai întâmplat din anii 1990.

”De aceea regimul se va afla într-o asemenea situație încât va trebui să oprească operațiunile, să caute un armistițiu și să poarte discuții cu Ucraina”, a spus Illarionov.

Polonia, embargo asupra importurilor de cărbune din Rusia

Președintele polonez Andrzej Duda a semnat un act prin care se impune un embargo asupra cărbunelui rusesc. 

De asemenea, actul asupra deciziilor speciale, semnat de președintele Poloniei, prevede posibilitatea înghețarii bunurilor entităților și persoanelor care susțin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ermak a remarcat că Polonia și statele baltice sunt o locomotivă și un exemplu pentru alte țări UE în viteza de luare a deciziilor necesare pentru a înfrunta Rusia pe frontul economic.

„Refuzul statelor baltice de a cumpăra gaz rusesc și declarația privind oprirea achizițiilor viitoare de petrol și gaze de către Polonia cu termene clare sunt deciziile pe care Ucraina le așteaptă de la Occident. Dar, încă o dată, cel mai important lucru este viteza. Toată lumea trebuie să acționeze cât mai curând posibil. Pentru că pentru fiecare zi petrecută pentru luarea deciziilor, ucrainenii plătesc un preț prea mare - viețile cetățenilor noștri”, a subliniat Ermak.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel