Fost ambasador SUA: Kievul are dreptul de a trage în artileria rusă de pe teritoriul Rusiei. Arme letale și de la britanici

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Luptele aprige de stradă continuă pentru Severodonețk, ucrainenii sunt „puțin mai rău” decât ieri.

Alături de cele 4 sisteme HIMARS trimise de SUA, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei mai multe sisteme de rachete care pot lovi ținte de până la 80 de kilometri distanță.

”Aceste sisteme de rachete multiple de înaltă capacitate le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se protejeze mai bine de utilizarea brutală a artileriei cu rază lungă de acțiune, pe care forțele (ale președintelui rus Vladimir Putin) au folosit-o fără discernământ pentru a nivela orașele”, a spus Wallace într-un comunicat.

Ministrul Apărării Ben Wallace a adăugat că sistemul de lansare multiplă M270, este exemplul că sprijinul britanic pentru Ucraina se va schimba în conformitate cu evoluția tacticii rusești și a anunțat că trupele ucrainene vor fi instruite să folosească noile sisteme în Marea Britanie.

William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, spune că artileria rusă, care trage asupra pozițiilor ucrainene de pe teritoriul Federației Ruse, este o țintă justificată pentru sistemele de rachetă livrate ucrainenilor. ”Dacă vorbim de unitățile militare ruse care trag în partea ucraineană, acestea sunt ținte. Nu contează unde sunt situate, în Ucraina sau Rusia", a declarat Taylor, citat de Ukrinform.

Zelenski, vizită pe frontul de Est

Moscova și-a concentrat cea mai mare parte a puterii de foc asupra Donbasului.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai , a declarat pentru Reuters în această dimineață că „situația din localitatea Donețk de Nord s-a înrăutățit puțin pentru Ucraina”.

”Au loc lupte acerbe de stradă, iar forțele ucrainene continuă să dețină poziții în zona industrială a orașului. Într-o perioadă de timp, trupele noastre au lansat un contraatac de succes și au eliberat aproximativ jumătate din oraș. Dar acum situația sa înrăutățit puțin pentru noi”, a spus Haidai.

Forțele ruse continuă să atace orașul din estul Severodonețk și să tragă cu rachete în orașele din apropiere Sloviansk, Lisichanskși Orikhovo, a spus armata ucraineană, relatează The Guardian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică trupele de la Lisichansk, situat pe frontul de est, pentru a înțelege mai bine poziția apărătorilor ucraineni.

 

 Armat ucrainenană: La granița cu Belarus se află trupe rusești cu „Iskander” și „Pantsir”

În Belarus, de-a lungul graniței cu Ucraina, există Forțe Armate Ruse cu „Iskander-M”, „Pantsir-C1”, sisteme de rachete antiaeriene S-400 și avioane operaționale și tactice de aviație.

Generalul rus Roman Kutuzov a fost ucis în Ucraina, nu departe de Popasna în regiunea Luhansk.

Aceste informații nu au fost încă confirmate de Ministerul Apărării al Federației Ruse și, în acest moment, acuratețea lor nu poate fi confirmată în mod independent.

Dacă Kutuzov ar fi fost într-adevăr ucis, conform unor calcule, el ar fi deja al 11-lea general rus care și-a pierdut viața de la începutul invaziei Ucrainei. Potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului, acesta ar fi al șaptelea general ucis în Ucraina.

Insula Șerpilor

De asemenea, după câteva săptămâni a avut loc o nouă dezvoltare pe Insula Șerpilor.

Se pare că Rusia a desfășurat noi sisteme de apărare aeriană pe stânca situată la 40 de km de țărmul românesc. Rusia blochează porturile ucrainene libere rămase (prevenind astfel transportul cerealelor ucrainene).

Aceste sisteme antiaeriene oferă acum sprijinul necesar navelor Flotei ruse de la Marea Neagră, care au pierdut parțial o „umbrelă antiaeriană” atunci când ucrainenii au scufundat crucișătorul ”Moscova”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel