Ucraina. Forțele ruse din NORD se retrag, cu tot cu vehiculele furate. Civilii din Mariupol așteaptă salvarea. În Donbas, bombardamente tot mai dure

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Armata rusă se retrage din unele zone din nordul Ucrainei dar intensifică presiunea în partea de est și de sud.

Retragerea din Nord

Potrivit armatei ucrainene, continuă retragerea parțială către Belarus a unităților forțelor de ocupație ruse, extrem de afectate de lupte, care erau poziționate în jurul regiunii Kiev.

”Există o continuare a retragerii parțiale a unităților forțelor de ocupație ruse din nordul regiunii Kiev către granița de stat cu Republica Belarus.

Convoaiele includ și vehicule civile (camioane, autobuze, microbuze, mașini) care au fost furate de invadatorii ruși în timpul ocupării temporare a teritoriilor.”, se spune în comunicatul armatei ucrainene.

Trupele Federației Ruse au părăsit complet zona Brovarî, din nord-estul Kievului.

Departamentul Apărării din SUA consideră că Kievul este încă în pericol, atât din cauza luptei intense din regiune, cât și din cauza riscului de bombardamente și lovituri aeriene .

În seara de 31 martie, a fost confirmată și evacuarea totală a complexului atomo-electric dezafectat de la Cernobîl. AIEA a declarat că forțele ruse au „transferat controlul centralei nucleare în scris personalului ucrainean”.

Pregătiri pentru Donbas

Rusia trimite sisteme de rachete în Belarus, la Gomel, așa că regimul Lukașenko este folosit în mod activ pentru a desfășura agresiunea rusă.

„Acum vedem că sistemele de rachete sunt trimise în regiunea Gomel, inamicul încearcă să le concentreze acolo, se pare că acest lucru se datorează planurilor de a lansa lovituri cu rachete sau de a le folosi acolo ca instrument de șantaj și intimidare”, declară ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Malyar.

Kremlinul accelerează eforturile de a înființa entități quasi-statale care să guverneze teritoriul ucrainean ocupat, preconizează ISW.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat deja că Rusia plănuiește un pseudo-referendum în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, privind formarea unei „republici populare”, replicând scenariile așa numitelor republici separatiste din Donbas.

Forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile rusești în regiunile Donețk și Lugansk.

Forțele ruse continuă să avanseze constant în Mariupol, scrie ISW.

Zelenski a declarat joi că situația din sud și regiunea Donbas este extrem de dificilă și a reiterat că Rusia își întărește forțele în apropierea orașului asediat Mariupol.

Ucraina urmează să evacueze zeci de mii de civili încă blocați astăzi în orașul asediat Mariupol. Rusia a promis că va deschide vineri o rută de evacuare între și Zaporizhia. Totuși, un convoi al Crucii Roșii care transporta ajutoare umanitare și medicale către Mariupol a rămas blocat în Zaporizhia pentru că vineri nu au fost asigurate garanțiile de securitate necesare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel