Exploziile din Transnistria. Documente interceptate. ”Totul arată că Rusia intensifică provocările”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Serviciile speciale ruse se pregăteau pentru diversiune cu câteva zile înainte de explozie, potrivit documentului interceptat.

Agenția de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev a declarat că, cu trei zile înainte de incident, conducerea separatistă se pregătea de evenimentele de duminică 25 aprilie.

Cu trei zile înainte de incident, liderii așa-zisei „Republici Transnistrene” se pregăteau deja pentru explozie și s-au ocupat de construcția buncărului.

Cristian Diaconescu este de părere că evenimentele din Transnistria nu ar trebui să îngrijoreze într-o foarte mare măsură, situația devenind complicată doar în scenariul în care forțele militare ruse ar trece de Odesa și ar avea astfel cale liberă până la Transnistria.

”Această stare de alertă din Transnistria este în special destinată unei relocări în zonă a forțelor militare ucrainene. Deci practic să țină armata ucraineană poziționată în acea zonă, ca forțele respective să nu fie folosite în restul Ucrainei”, a declarat fostul ministru de externe, la Digi24.

Acest lucru este dovedit de scrisoarea secretarului „Comisiei de Stat pentru Situații de Urgență” a autoproclamatei republici Vadym Shmalenko către șefului districtului Kamiansky, Volodymyr Bychkov, din 22 aprilie. 

„În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele provocări organizate de FSB pentru a crea panică și sentimente anti-ucrainene”, se arată în comunicat.

Două noi explozii, pe 25 aprilie. Cod roșu

 

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiac, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer, informează publicațiile din Republica Moldova.

În urma exploziilor au fost scoase din funcţiune două antene, care retransmiteau posturi de radio din Federaţia Rusă, scrie aşa-zisul minister de interne de la Tiraspol, potrivit Radio Chişinău.

Consiliul de Securitate al Republicii autoproclamate Transnistria a stabilit un nivel „roșu” de amenințare teroristă.

”Totul arată  că Rusia intensifică provocările în zona Transnistriei ocupate”, a scris Serghei Braciuk, un reprezentant al Administrației Regionale de Stat Odesa,  pe canalul său de Telegram.

Serviciul Vamal: Nu există cozi la punctele de trecere

După ce pe rețele de socializare au fost publicate mi multe imagini cu presupusele cozi formate la ieșirea din regiunea transnistreană, reprezentanții Serviciul Vamal al R. Moldova au dezmințit că ar exista cozi de mașini la punctele de trecere dintre Transnistria și R. Moldova, scrie ZDG.

Citește și: R. Moldova, următoarea țintă a lui Putin? Cea mai directă amenințare a Kremlinului. Zelenski: Au planuri pentru un coridor

„Astăzi, 26 aprilie curent, în posturile vamale interne de control: 2210: Sănătăuca pod (PVIC), 2220: Rezina pod (PVIC), 2230: Molovata (PVIC), 2240: Criuleni 14, 18 (PVIC),  2250: Vadul lui Voda (PVIC), 2260: Gura Bâcului (PVIC), 2270: Hîrbovăț (PVIC), 2280: Hagimus (PVIC) și 2290: Răscăieți (PVIC), nu a fost și nu este înregistrat flux de mijloace de transport”, menționează Serviciului Vamal de la Chișinău. 

Kremlinul: evenimentele din Transnistria „provoacă îngrijorare”

Rusia a comentat despre agravarea situației din Transnistria, unde au fost raportate bombardamente și explozii pentru a doua zi .

Urmărim situația foarte atent. Desigur, știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare ”, a spus el.

Rusia a menținut un contingent de trupe în Transnistria încă de la începutul anilor 1990. Săptămâna trecută, un înalt general rus a declarat că Rusia intenţionează să stabilească „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei, adăugând că va oferi trupelor ruse acces în Transnistria.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel