Experții AIEA merg la Zaporijjia, dar Moscova a pus condiții. Strategia iraniană: Cine a fost exclus din start

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Centrala nucleară de la Zaporijjia / foto: Energoatom
Centrala nucleară de la Zaporijjia / foto: Energoatom

Un grup de inspectori AIEA au plecat pentru a inspecta centrala nucleară de la Zaporijjia, relatează Agerpres, care citează AFP.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporijjia, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni.

"A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporijjiaeste de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa", a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului "cel mai târziu în această săptămână".

„AIEA a adunat o misiune formată din șeful său, Rafael Mariano Grossi, și 13 experți din „țări în mare parte neutre”, care vor vizita centrala nucleară Zaporijjia săptămâna viitoare pentru observare”, se arată în mesajul ISW.

Moscova a reușit deja să excludă din misiune experții din SUA și Marea Britanie, spunând că aceștia sunt „în mod nedrept părtinitori”.

„Manipularea naționalităților inspectorilor și atacarea „echității” inspecțiilor AIEA este o tactică pe care Iranul a folosit-o de mult pentru a ascunde obstrucția misiunilor”, au spus analiștii ISW.

La 25 august, Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat al Ucrainei a anunțat scoaterea sub tensiune a ZNPP - ultima dintre cele patru linii aeriene a fost deconectată , din cauza căreia a șasea unitate de putere a centralei a fost deconectată de la rețea de energie electrică.

Pe 26 august, după oprire, două unități electrice ale ZNPP au fost din nou conectate la rețea  și produc energie electrică pentru nevoile Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat că AIEA și alte organizații internaționale ar trebui să acționeze mult mai repede decât acum.

Adresându-se joi Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a adus lumea în pragul unei catastrofe radioactive după ce a transformat centrala Zaporijjiaîntr-o zonă de luptă.

 

Rusia aruncă vina pe ucraineni

Ocupanții ruși a regiunii Zaporijjia din Ucraina consideră că autorităţile ucrainene nu vor permite misiunii AIEA să viziteze Centrala Nucleară Zaporijjia, scrie Rador.

'Consider că regimul de la Kiev va face totul şi va găsi scuze pentru a împiedica reprezentanţii AIEA să sosească în regiune.

Această vizită nu este benefică pentru Ucraina, pentru că (partea ucraineană.n.r.) nu are cu ce să speculeze, a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei regionale desemnate de Rusia, după ocuparea teritoriilor ucrainene.

Totodată, el a menţionat că autorităţile locale sunt pregătite să primească misiunea şi sunt în măsură să asigure securitatea completă a acesteia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel