Erdogan a vizitat Arabia Saudită pentru prima dată de la asasinarea jurnalistului Hashoggi

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Erdogan, Salman bin Abdulaziz Al Saud
Erdogan, Salman bin Abdulaziz Al Saud

Relațiile Turciei cu Arabia Saudită, reluate la nivel înalt.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat Arabia Saudită, cu care relațiile s-au deteriorat de la asasinarea în octombrie 2018 a jurnalistului saudit de opoziție Jamal Hashoggi la Istanbul.

„Ca două țări fraterne cu legături istorice, culturale și umane, căutăm să extindem toate dimensiunile relațiilor politice, militare și economice dintre noi și să introducem o nouă eră”, a spus Erdogan.

Potrivit Administrației Președintelui Turciei, vizita a avut loc la invitația regelui Arabiei Saudite Salman bin Abdulaziz Al Saud.

„Credem că este în interesul nostru comun să extindem cooperarea cu Arabia Saudită în domenii precum sănătatea, energia, securitatea alimentară, tehnologia agricolă, industria de apărare și finanțe”, a spus Erdogan după vizită.

”Subliniem că suntem împotriva oricăror forme de terorism și că acordăm importanță cooperării cu țările din regiunea noastră împotriva terorismului”, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul președinției turce. 

Relațiile dintre Turcia și Arabia Saudită s-au deteriorat semnificativ după asasinarea la Istanbul, pe 2 octombrie 2018, a jurnalistului saudit și editorialist al publicației Washington Post, Jamal Hashoggi. 

În decembrie 2020, un proces penal la Riad a peste 11 persoane condamnate în cazul asasinatului Hashoggi a dus la condamnarea a cinci dintre ele la pedeapsa capitală. Alți trei au fost condamnați la pedepse lungi de închisoare. Pedepsele cu moartea au fost ulterior comutate în pedepse lungi de închisoare.

La începutul lunii aprilie a acestui an, un tribunal turc a dispus suspendarea unui proces împotriva a 26 de saudiți pentru uciderea jurnalistului saudit. Instanța a decis să transfere cazul spre examinare ulterioară de către autoritățile judiciare din Arabia Saudită. Această decizie a atras critici din partea organizațiilor internaționale pentru drepturile omului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel