Discurs delirant al șefului dimplomației chineze: ”Beijing și Moscova promovează democrația reală”

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Serghei Lavrov și Wang Yi
Serghei Lavrov și Wang Yi

MInistrul chinez de externe a declarat că Beijingul va lucra cu Moscova pentru a promova "democrația reală", reafirmând legăturile țării sale cu Rusia.

"China este dispusă să colaboreze cu Rusia și cu comunitatea globală pentru a promova o democrație reală bazată pe condițiile proprii ale națiunilor", a declarat miercuri ministrul chinez de externe Wang Yi prin intermediul unei legături video la un summit China-Rusia care a fost organizat de un think tank, potrivit unei declarații guvernamentale. La eveniment a participat și omologul său rus Serghei Lavrov. 

Wang a adăugat că "monopolizarea" definiției democrației și a drepturilor omului pentru a influența alte națiuni este o tactică "sortită eșecului", o afirmație care s-a dovedit a fi un atac voalat la adresa Statelor Unite, care a dat tonul global de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina. 

De atunci, Beijingul a încercat să se prezinte ca fiind neutru, emitând declarații de susținere a suveranității Ucrainei și exprimându-și îngrijorarea cu privire la victimele civile, în timp ce îl susținea pe președintele Vladimir Putin la Națiunile Unite și învinuia SUA că a provocat războiul prin încurajarea extinderii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, președintele Xi Jinping a declarat o prietenie "fără limite" cu Putin în ajunul invaziei și nu a vorbit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski de când a început războiul.

Fără a face referire la campania militară în curs de desfășurare a lui Putin, Wang a declarat că țara sa și Rusia ar trebui "să continue să aducă contribuții importante" la guvernanța globală în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Securitatea globală și regională nu ar trebui să fie realizată prin "consolidarea grupurilor militare" și "fragmentarea lanțurilor de aprovizionare", a adăugat el, într-o referire aparentă atât la extinderea spre est a NATO, cât și la sancțiunile impuse de Occident Rusiei de la invazia din februarie. 

"China și Rusia ar trebui să continue să își dea mâna cu țările iubitoare de pace din lume pentru a proteja ordinea globală cu ONU în centrul său și bazată pe legile internaționale", a adăugat Wang.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel